EVENIMENTE

 

Știința face spectacol la Noaptea Cercetătorilor

În România, anul 2017 aduce cea de-a 10-a ediție a Nopții Cercetătorilor. An de an, evenimentul a crescut și s-au alăturat tot mai multe orașe organizatoare.  De la o ediție la alta, vizitatorii au trecut în rândurile voluntarilor, a cercetătorilor sau și-au urmat pasiunea pentru știință. Este uimitor cum știința, din pasiune, pentru job sau pur și simplu hobby, reușește să adune în același loc oameni de toate felurile și să genereze progres la nivelul comunităților și la nivel global.

Cercetători din diferite domenii îi aşteaptă pe pasionații de știință de toate vârstele joi, 28 septembrie 2017 începând cu ora 14:00 la Muzeul de Artă „Ioan Sima” și vineri, 29 septembrie 2017 între orele 13:00-17:00 pe Platoul Central Zalău, iar de la ora 18 înapoi la Muzeul de artă „Ioan Sima”.

În cadrul evenimentului avem pregătite pentru copii jocuri şi ateliere educative care în același timp sunt extrem de distractive. Acestea le vor stimula creativitatea și le vor cataliza curiozitatea și dorința de a învăța lucruri noi. Adulții nu vor fi nici ei neglijați și sunt așteptați să participe la dezbateri și dicuții pe teme științifice, iar pentru cei mai îndrăzneți sunt pregătite întâlniri cu cercetătorii care le vor da răspunsurile la întrebările cele mai încuietoare.

De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia de a participa la o tombolă cu premii în gadget-uri inteligente.

Organizatori: Muzeul Județean de Istorie și Artă, Grădina Botanică Jibou, Școala Coposu, Colegiul Național „Silvania”, Palatul Copiilor Zalău, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”.

Parteneri media: Agerpres, b365.ro, stiripesurse.ro, economica.net, dailybusiness.ro, RomaniaTV, feminis.ro, romaniapozitiva.ro.

***********************************************************************

ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI

Au fost și Zilele Europene ale Patrimoniului, un bun prilej de a ne întâlni și povesti despre obiectivele de patrimoniu și modul în care natura le pune în valoare sau cum se influențează reciproc. Timp de 12 zile pe pagina de Facebook a muzeului nostru, 12 monumente v-au provocat să le descoperiți. Nu este nevoie de o zi anume pentru aceasta, monumentele sunt acolo de sute sau chiar mii de ani trebuie doar să nu le dăm uitării.

În fiecare an, în septembrie, milioane de cetățeni sunt invitați  să viziteze monumente istorice din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la inițiativa comună a Consiliului European și a Uniunii Europene. Din 1992 și în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanților ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar și situri sau zone mai puțin cunoscute care, în mod obișnuit, nu sunt accesibile publicului larg.

            În cadrul întâlnirii de lucru din octombrie 2016, la Consiliul Europei s-a stabilit ca tema ZEP să se  refere la legătura comunității cu peisajul cultural și protejarea patrimoniului cultural.

            Beneficiile aduse de conservarea patrimoniului cultural, a îndeletnicirilor tradiționale de utilizare a resurselor naturii, a măiestriei meșterilor creatori la dezvoltarea economică a comunității merită să fie nu numai cunoscută, dar și încurajată. Prin acestea, patrimoniul cultural nu este numai subiect pasiv de contemplare, ci participă sustenabil la viața comunității. (Direcția Județeană pentru Cultură)

            În acest an, muzeul este prezent cu o ofertă de activități menite să apropie comunitatea de valorile patrimoniale ale orașului și județului. Astfel, sâmbătă 16 septembrie la ora 18:00 specialiștii muzeului vă invită la un tur ghidat al centrului istoric în care să povestim despre Zalăul de altădată. De la ora 20:00 vom face o călătorie vizuală la câteva din obiectivele de patrimoniu ale județului descoperind împreună modul în care natura și istoria s-au îmbinat armonios clădind valori peste timp.

            La Zilele Europene ale Patrimoniului, 12 monumente vă vor provoca să le descoperiți. Marea dezvăluire va avea loc pe 16 septembrie ora 20, în curtea muzeului.

Zilele Europene ale Patrimoniului o minunată ocazie de a descoperi ”rădăcini”, comori atât de aproape de noi, dar a căror existență ne este, poate, foarte puțin cunoscută.
Haideți să ne întâlnim pe 16 septembrie să povestim, să descoperim, să împărtășim cunoștințe și povești cu și despre patrimoniu. Cu siguranță vom pleca mai bogați sufletește.

***********************************************************************

Amintiri dintr-o vacanță frumoasă… Vacanța la muzeu !

Pe parcursul lunii iulie, muzeul a fost gazda primitoare a elevilor de la școlile din Zalău și a nepoților veniți în vacanță la bunici, chiar și de peste mări și țări…dornici să deprindă noi cunoștințe și să își facă noi prieteni. Activitățile realizate au dat frâu liber imaginației și creativității: am realizat împreună, obiecte decorative din diverse materiale, pictură pe diverse suporturi, podoabe din mărgele, modelaj în lut, cusături populare tradiționale. Am depănat povești, am învățat, ne-am împrietenit și ne-am ajutat unii pe alții avându-i alături și pe copiii incluși în programul Centrului NoRo. Mânuțele dibace au realizat lucruri minunate iar încântarea se vede pe chipurile tuturor.

            Muzeul e un loc unde se întâmpla lucruri interesante care devin cu siguranță amintiri dintr-o vacanță frumoasă!

***********************************************************************

Porolissum Fest 2017

Edițiile reunite ale Porolissum Fest și Festivalul Roman Zalău-Porolissum, ajunse la numărul VII, respectiv XIII, au beneficiat de oportunitatea împlinirii a 1900 de ani de la plecarea în neființă a împăratului Traian, cuceritorul Daciei lui Decebal. Pentru prima dată evenimentul cultural, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, s-a derulat cu sprijinul financiar și logistic al Consiliului Județean Sălaj și al Primăriei Municipiului Zalău. Momentul istoric ales este marcat de revolta celor cuceriți, în alianță cu vecinii sarmați și alte neamuri barbare, nemulțumiți de prezența agresivă a romanilor în zonă. Punerea în scenă a reconstituirilor istorice propuse pentru Platoul de Marmură din Zalău, a fost posibilă prin organizarea unui „târg barbar”, sâmbătă 15 iulie, pigmentată cu lupte de gladiatori, dansuri și muzică arhaică, demonstrații de luptă ale răsculaților, ateliere interactive la taberele militare și o paradă desfășurată cu eroism pe o ploaie torențială. Atacul de noapte al „barbarilor” asupra fortificațiilor romane de la Porolissum s-a desfășurat de asemenea pe ploaie, dar spre satisfacția combatanților în prezența unui public curajos, dar mânat de curiozitatea de-a trăi noi experiențe.

Cea de-a doua zi a festivalului, duminică 16 iulie, a stat sub semnul vremii bune în “târgul roman” din Amfiteatrul de la Porolissum. Pentru cei mai iscoditori dintre spectatori, excursia de pe dealul Cămnin a fost un bun prilej să meargă “pe urmele primilor creștini“ de la Porolissum. Amfiteatrul din orașul roman a găzduit lupte de gladiatori, dansuri și muzică arhaică, ateliere interactive, demonstrații de luptă ale trupelor romane și ale călăreților sarmați. Asociațiile de reconstituire istorică s-au întrecut în demonstrații de gastronomie antică cu posibilitatea de degustare din partea publicului. Tombola organizată a bucurat câștigătorii cu premii inedite, iar publicul participant a avut parte de un final dinamic al festivalului, urmărind derularea bătăliei finale și a revanșei romane.

Până la urmă vremea splendidă și buna dispoziție a scos din case câteva mii de iubitori ai istoriei și le-au îndreptat pașii spre Complexul Arheologic Porolissum pentru a admira demonstrațiile profesioniste ale celor 200 de membrii ai asociațiilor și grupurilor de reconstituire istorică: Asociaţia Amicii Muzeului-Zalău, Asociaţia Omnis Barbaria–Satu Mare, Asociaţia Castrum Novis–Sibiu, Asociaţia Culturală Tomis-Constanța, Nimfele Daciei–Zalău, Vulturii din Țara Călatei-Stana, Asociaţia Virtus Antiqua-Cluj Napoca, Asociația Geto-dacii Sudcarpatici-Pitești, Vox Dacorum-Zalău.

Nu putem să nu mulțumim tinerilor voluntari care au pus serios umărul la promovarea și derularea evenimentului. Nu în ultimul rând le mulțumim amatorilor de astfel de evenimente, fotografii profesioniști care au imortalizat momentele “fierbinți” și ne-au trimis cu generozitate imaginile realizate cu atâta pasiune.

***********************************************************************

Cum a fost la Noaptea muzeelor?

Cum a fost la Noaptea muzeelor? O primă zi plină, dusă târziu în noapte, în care am cusut semne de carte, am creat jucării din linguri de lemn, ne-am exersat abilităţile confecţionând „baloanele prieteniei”, dar am şi învăţat, desenând, despre vechile case de la ţară; apoi ne-am confruntat în legiunea romanilor şi hoarda barbară, am primit darurile voastre pentru colecţiile muzeului, am vizitat expoziţiile şi ne-am delectat ascultând muzica unei foarte tinere trupe din Zalău. Şi toate pentru că am avut o vreme minunată, căci darurile noastre au ajuns la inima zeilor.

***********************************************************************

 Premia Musei

Este pentru al doilea an în care Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău organizează o gală de premiere. Ediția din acest an a Premia Musei i-a vizat pe acei membri ai comunității care s-au implicat voluntar și cu dăruire în viața cetății.

Pentru că imaginile evenimentului „Premia Musei” ne sunt deja familiare, pentru că numele premianţilor sunt deja cunoscute, venim să completăm tabloul evenimentului cu ceea ce reprezintă de fapt esenţa lui: motivele pentru care, voi şi noi, am considerat că ei sunt „10 pentru Sălaj” şi că împărtăşesc valorile Premia Musei.
Şi pentru că ne dorim să creştem comunitatea faptelor bune vă provocăm să faceţi asemenea fapte dar şi să fiţi atenţi la ce se întâmplă bun în jurul vostru …întrucât peste un an avem „Premia Musei” ediţia a treia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***********************************************************************

Ziua Națională a României sărbătorită la muzeu

Ziua Națională a României a fost sărbătorită într-un cadru festiv deosebit la Muzeul Județean de Istorie și Artă-Zalău, având ca motto ideea de comuniune, de sărbătoare, de bucurie și redescoperire a acelor valori care ne unesc.

Cu această ocazie a fost realizată a expoziție foto-documentară intitulată „Ziua Națională a României de-a lungul istoriei” și au fost organizate numeroase ateliere interactive pentru copii și familiile lor: atelier de confecționat stegulețe și cocarde tricolore; atelierul „zestrea românilor” – concurs de identificare a cât mai multe locații de monumente istorice și personalități ale României; atelier de linogravură, în cadrul căreia s-a imprimat stema României; concursul „Ce-ți doresc eu ție …?”, în cadrul căruia au fost premiate cele mai convingătoare urări de Ziua Națională; concurs de tombolă cu premii, etc.

Vizitarea expoziției de bază a muzeului, a Sălii „Galeria marilor personalități sălăjene”, a Galeriei de Artă „Ioan Sima” și a expoziției temporare „Pe urmele lui Marte” s-a făcut gratuit, cu ghidaj de specialitate din partea muzeografilor.

Nu în ultimul rând, participanții au fost invitați la degustarea unei mâncări tradiționale de post („păsulă cu curechi”) și la un pahar de vin preparat după o rețetă romană.

***********************************************************************

„Muzeul la 65 de ani- veşnic tânăr”

După o săptămână cu activităţi reunite sub egida Nopţii cercetătorilor europeni, în care am încurajat plăcerea descoperirii, încheiem o altă săptămână în care cercetarea ştiinţifică s-a situat la cel mai înalt nivel în Sălaj. Întâlnirea noastră aniversară, cu aproximativ 100 de specialişti în domeniile aferente cercetării muzeale, a fost o reuşită, aşa cum ne-au mărturisit invitaţii noştri. Vă mulţumim tuturor celor care aţi fost alături de noi la celebrarea celor 65 de ani ai noştri, celor care ne sunteţi de ani buni sau mai tineri colaboratori ai revistei noastre.
Le mulţumim colegilor noştri de la Biblioteca Judeţeană Sălaj pentru sprijinul în organizarea evenimentului, dar şi celor de la ADI Sălaj Plus, veşnic disponibili în a ajuta.
Şi pentru că ne-au bucurat aprecierile invitaţilor la adresa muncii noastre din ultimii ani, vă invităm să vedeţi cum a fost ….

***********************************************************************

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Primul eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005 şi a atras până acum peste 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar vizitatorilor şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.Proiectul se adresează minţilor curioase și tinerilor care se doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative (http://www.noapteacercetatorilor.eu/)

                 Din 2015, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău s-a aliniat acestei direcții dezvoltând un eveniment care a avut o mare priză la public, fapt reflectat de numărul mare de participanți implicați în acest eveniment. Conferinte, vizitare muzeului, laboratoarelor sau depozitelor la care s-au adăugat numeroase activități interactive desfășurate în colaborare cu Centrul de Cercetări Biologice- Gradina Botanică „Vasile Fati” – Jibou, Colegiul  Alecsandru Papiu Ilarian Zalău, Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai Zalău, Liceul Tehnologic Voievod Gelu, Colegiul Silvania Zalău, Școala Gimnazială Corneliu Coposu Zalău și Palatul Copiilor Zalău au introdus evenimentul muzeului în  atenția organizatorilor de la nivel național, pentru anul 2016 fiind invitați a face parte din proiectul acestui eveniment co-finanțat prin Programul de Cercetare și Inovare al Comisiei Europene.

***********************************************************************

 Porolissum Fest 2016 

Noi ţi-am pregătit un week-end plin de evenimente la Porolissum Fest. In 2-3 iulie tu trebuie doar să fii alături de noi la Porolissum. Te aşteptăm!

Mâncăruri gătite după rețete din cea mai veche carte de bucate din lume, cea a gastronomului antic Apicius, preparate de celebrul chef Antonio Passarelli și maestrul bucătar Mircea Groza, în cadrul unei bucătării romane reconstituite în castrul de la Porolissum, vor fi unele dintre noutățile dar și atracțiile ediției din acest an a Porolissum Fest, manifestare ajunsă la cea de-a șaptea ediție.

Porolissum Fest — războaie, jocuri și savori va avea loc în perioada 2-3 iulie 2016, la castrul roman de la Porolissum, în apropierea municipiului Zalău.

Jurnal 

Pregătiri Porolissum Fest 2016 – 23 iunie 2016

De azi am sunat adunarea; am lăsat ştiinţa, cercetarea, depozitele, patrimoniul şi ne-am apucat de pregătit … evident Porolissum Fest. Vremea ne-a dat serioase bătăi de cap şi muncă în plus după furtuna de vineri. Aşa că unii pregătesc locaţia şi toată infrastructura evenimentului, alţii asigura logistica, angajează serviciile necesare, planifică voluntariatul, etc… Vă ţinem la curent cu această etapă pregătitoare ce arată că a fi cercetător ştiinţific sau muzeograf înseamnă mult mai mult decât se vede în exterior.
Dar şi voi ne puteţi da o mână de ajutor! Distribuiţi afişul evenimentului şi haideţi să fim împreună pe 2-3 iulie la Porolissum Fest!

Porolissum Fest 2016 – 24 iunie 2016

 – continuă cu cea de a doua zi a pregătirilor. Pentru ca scena atacului nocturn cu săgeţi şi proiectile incendiare să fie cât mai fidelă realităţii istorice, pregătim elementele şi locurile „fierbinţi” ale confruntărilor. La fel ca cercetarea ştiinţifică, reconstituirea istorică (reenactmentul) se face cu efort, transpiraţie şi multă pasiune.
Va urma….

Promovare Porolissum Fest 2016 – 28 iunie 2016

– continuăm promovarea festivalului. Dacă sâmbătă am fost la Cluj (revenim cu imagini), duminică seara o parte a membrilor Asociaţiei Amicii Muzeului – Zalău au descins, în formaţie de luptă acasă, în zona centrală şi, sprijiniţi de câţiva voluntari de la Colegiul Naţional Silvania, au distribuit informaţiile despre cel mai important eveniment local de promovare a patrimoniului cultural.
Jurnalul continuă, urmează să vă ţinem la curent cu acţiunile de promovare ale voluntarilor dar şi cu cele de pregătire a infrastructurii şi locaţiei evenimentului.
Haideţi să arătm că ne pasă de valorile noastre şi să fim împreună la Porolissum Fest!

Porolissum Fest 2016 – 30 iunie 2016

– pentru că ne dorim să păstrăm profilul evenimentului cât mai fidel epocii, ne străduim ca anumite elemente de infrastructură să poarte amprenta romanităţii. Una dintre provocări este scena, care, sperăm noi, va aminti de o scenă de teatru antic (sigur cu anumite concesii modernităţii impuse de măsurile de protecţie reclamate de prognoza meteo). Dacă noi cei de la muzeu ne-am ocupat de amenajarea locaţiei, voluntarii ne-au fost alături, aşa cum au promis, şi au distribuit materialele publicitare spre beneficiul celor care doresc să petreacă un week-end memorabil.
Continuăm şi vă aşteptăm la Porolissum Fest!

Post Porolissum Fest 2016 – 4 iulie 2016

A fost odată… Porolissum Fest 2016!

Pentru cei care nu au reușit să ajungă în acest an la eveniment, vă lăsăm să răsfoiți galeria foto. Vom revenii cu mai multe informații.

Vrem să vedeți ce a fost și poate anul viitor veți fi alături de noi! 

Mulțumim domnului Mirel Matyaș pentru frumoasele imagini!

Jurnal Porolissum Fest 2016 post-eveniment I – 7 iulie 2016

Promiteam că începem jurnalul post-eveniment Porolissum Fest 2016. Şi pentru că am primit imagini de excepţie de la pasionaţii de fotografie prezenţi la festival, începem jurnalul cu povestea patrulării călare pe limes.
Povestitor: Horea Pop
„Coordonatorii” patrulei călare: prietenii şi vechii noştri colaboratori – Vulturii de la Călata
Bucuraţi-vă de frumuseţea locurilor şi promiteţi-vă că anul viitor veţi fi voi păzitorii graniţei romane!

Mulţumiri pentru setul de imagini spectaculoase (vor urma şi în alte postări) Mihai Lucîţ – Baia Mare.

TOP 10 POROLISSUM FEST – 9 iulie 2016

Celor care aţi apreciat fotografiile precedentelor ediţii ale festivalului vă suntem datori cu TOP 10 POROLISSUM FEST.
Aşa cum anticipam, festivalul este unul al bucuriei de a fi împreună părinte/bunic şi copil, iar clasamentul nostru arată că inclusiv participarea în trupele de reconstituire istorică este apreciată atunci când reuneşte mai mulţi membri dintr-o familie.
Pe baza topului realizat am desemnat şi familia (extinsă) a evenimentului, cu 6 membri participanţi în festival (evident cu roluri diferite).
Voi aţi apreciat, noi am făcut TOP 10 POROLISSUM FEST!

Când asediul a încetat, când săgeţile s-au stins în negură, când totul s-a cufundat în liniştea nopţii, vizitatorului, participant la festival, i s-a dezvăluit o lume de poveste. Vă invit să trăiţi emoţia unei incursiuni virtuale în universul jocului de umbre şi lumini pe care îl oferă, de anul acesta, Porolissum-ul. Un peisaj spectaculos, care te poartă în atmosfera unei lumi uitate, o invitaţie pentru fiecare dintre voi, susţinută de măestria aceluiaşi fotograf – Mihai Lucîţ (Baia Mare). (19 iulie 2016)

***********************************************************************

Noaptea Muzeelor 2016

Noaptea Muzeelor la Zalău a avut un program bogat, la care ne-am distrat zi și noapte împreună cu copiii și părinții lor. Sâmbăta i-am primit în ”atelierul de confecționat lampioane” pentru iluminat în Noaptea Muzeelor; am instruit micii soldați în cadrul ”Legiunii copiilor” și i-am recrutat în ”Hoarda barbară”. 

Totodată, ”micii bucătari și rețetele bunicilor” ne-au ajutat și am copt biscuiți romani pe vatră, urmând ca expoziția ”Istoria în miniatură” să-i incite pe toți copiii la un concurs de identificat intrușii din rândul soldățeilor miniaturali. Cei care au încercat cum e să fii ”ghid pentru o noapte la muzeu”, au condus vizitatorii nocturni ai muzeului în sălile de expoziții.Duminica am cusut pe etamină în atelierul etnografic ca pe ”cămașa tradițională”, iar ”micii arheologi în căutarea comorilor” au dat de adevărate bijuterii: soldăței de plumb, inele, insigne și alte surprize ”ieșite din pământ”. ”Urmașii lui Wilhelm Tell” au participat la un concurs de tras cu arcul, programul sfârșind cu premierea tuturor câștigătorilor la concursurile cuprinse în program.

Și toate astea … pentru că muzeul este al tuturor!

Am doar 65 de ani! Sunt veșnic tânăr! De ziua mea te aștept la Noaptea Muzeelor- 21 mai 2016.

Ai puterea de a schimba istoria! Participă la concurs  și  corectează falsurile istoriei din expoziția ”Istoria în miniatură”.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X