Back to all Post

Apariție editorială: Elemente de cultură materială medievală (sec. XIII-XV) din Depresiunea Silvaniei și zonele învecinate

Volumul ,, Elemente de cultură materială medievală (sec. XIII-XV) din Depresiunea Silvaniei și zonele învecinate”, autor Dan Băcueț-Crișan, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, aduce în atenția publicului câteva componente ale culturii materiale medievale a sec. XIII-XV identificate în urma unor cercetări arheologice recente, dar și a unora mai vechi, cunoscute deja, asupra cărora autorul a insistat mai mult cu acest prilej (de ex. pintenul ornamentat descoperit la Aghireș Sub pășune).

Contextele și artefactele analizate în lucrarea de față provin din așezări medievale investigate prin săpături arheologice preventive (Cristur-Crișeni Biserica Reformată, Cheud Sub Hij, Zalău Str. Unirii, nr. 13, Aghireș Sub pășune) și doar într-un singur caz, dintr-o cetate (fragmente ceramice caolinice de la Moigrad Măgură) cercetată prin săpături sistematice și preventive. Geografic, obiectivele arheologice analizate sunt dispuse de o parte și de alta a liniei Meseșului, trei dintre ele aflându-se la vest de Porta Mesesina în Depresiunea Silvaniei (Cristur-Crișeni Biserica Reformată, Zalău Str. Unirii, nr. 13, Aghireș Sub pășune), unul la est de Porta Mesesina/Poarta Meseșeană (la limita estică a Depresiunii Silvaniei, cetatea de la Moigrad Măgură) iar ultimul, pe valea Someșului (Cheud Sub Hij).

În zona Sălajului (în special în Depresiunea Silvaniei), cercetarea arheologică a evului mediu s-a axat mai mult asupra părții sale timpurii (sec. VII-XI). Perioada sec. XI-XIII (perioada Arpadiană) a beneficiat de puține săpături, iar etapa cronologică post sec. XIII (perioada sec. XIII-XV în cazul de față) este aproape necunoscută din punct de vedere arheologic. Am folosit termenul de “aproape necunoscută” deoarece există totuși câteva obiective arheologice care au beneficiat (într-o măsură sau alta) de săpături arheologice însă rezultatele au rămas nepublicate.

Volumul ,, Elemente de cultură materială medievală (sec. XIII-XV) din Depresiunea Silvaniei și zonele învecinatea apărut la Editura MEGA și Editura POROLISSUM, Cluj-Napoca 2020, și face parte din Seria BIBLIOTHECA MVSEI POROLISSENSIS XXVIII.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate