Back to all Post

Educație prin Patrimoniu în mediul rural

Odată cu finalizarea anului școlar am încheiat și noi prima etapă din acest an a Programului Educație prin Patrimoniu  derulat în școlile din mediul rural.

Începând cu luna februarie, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a dat startul unui nou program educațional, de data aceasta având ca beneficiari elevii din mediul rural. Condițiile și restricțiile dictate de situația pandemică ne-au făcut conștienți de dificultatea școlilor, mai ales a celor din mediul rural, de a facilita elevilor accesul la cunoașterea și înțelegerea valorii patrimoniului cultural, astfel că ne-am asumat rolul de a veni în sprijinul lor, ca parte a misiunii noastre și ca expresie a dorinței de a restitui comunității locale parte din investiția sa în noi.

Specialiștii instituției au  gândit o ofertă de activități și ateliere atractive și instructive pentru elevi, care să le dezvolte apetitul pentru cunoaștere și să le ofere repere importante legate de istoria locală.  Primele activități s-au derulat în perioada februarie-mai 2022 în nouă școli din comunele: Letca, Vârșolț, Pericei, Valcău de Jos, Gâlgău, Hida, Creaca, Mirșid și Fildu de Jos. Activitățile propuse de colegii noștri s-au adresat elevilor de școală primară, gimnaziu, dar și de liceu. La finalul primei etape a programului din acest an  am avut ca beneficiari ai lecțiilor și atelierelor noastre un număr de 1.075 de elevi din cele nouă școli.

Etapa a doua a programului se derulează odată cu începutul anului nou școlar, din luna septembrie până în luna decembrie.

În luna septembrie propunem unor grupe de elevi din comunele Treznea și Buciumi reconstituiri virtuale ale unor obiective cercetate arheologic din Castrul roman de la Buciumi (modelări 3D) și vizită în sit. În egală măsură, avem în vedere și alte activități, precum:  Povestea lutului, Monedele strămoșilor și Pomi tradiționali de Crăciun. În fapt, propunerile noastre derivă din rezultatele activității de cercetare științifică derulată la nivel instituțional, precum și din profilul colecțiilor deținute.

Ne dorim să implicăm și în această a doua etapă a programului un număr cât mai mare de copii din diferite zone ale județului, astfel încât să convingem că suntem o instituție muzeală apropiată de publicul nostru, dar și să ofertăm comunităților locale proiecte  educative centrate pe promovarea și valorificarea patrimoniului cultural. Mulțumim școlilor și administrațiilor locale care s-au alăturat cu entuziasm acestei prime etape a programului educațional propus de noi și ne bucurăm să descoperim că există interes și apetit pentru cunoașterea patrimoniului cultural și a istoriei locale.

Dr. Corina Bejinariu,

Manager Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X