Back to all Post

Crulic. Drumul spre dincolo (2011, regia Anca Damian)

„Când v-ați făcut ultimele fotografii, v-o trecut prin cap că s-ar putea să fie chiar ultimele, ultimele?” întreabă Claudiu Crulic prin vocea actorului Vlad Ivanov care narează povestea vieții și morții lui Claudiu Crulic, muncitor român în Polonia, care a murit prin înfometare într-o închisoare din Varșovia, după ce fusese acuzat de furt pe nedrept. Filmul este bazat pe povestea de viață și migrație a unui tânăr dintr-un sat botoșănean, plecat la muncă în Polonia, al cărui deces prematur a generat un scandal diplomatic în urma căruia Adrian Cioroianu, ministru de externe al României la acea vreme, și-a dat demisia.

Construit ca o animație, filmul recompune povestea tânărului Claudiu Crulic din fragmentele povestite de alții și din puținele urme lăsate de acesta, de la copilăria sa într-un sat botoșănean, trecând prin perioada petrecută în Polonia, până la momentul încarcerării și a luptei sale pentru a-și dovedi nevinovăția. Mai multe despre realizarea acestui film și despre reacțiile publicului la vremea lansării sale în 2011, puteți citi în acest interviu cu regizoarea Anca Damian.

Prin această proiecție, urmată de o discuție pe marginea filmului și a subiectului acestuia, inaugurăm clubul de film documentar „Cinema la Muzeu”, un proiect de întâlniri periodice prin care ne propunem să aducem în fața celor interesați o serie de producții documentare românești și străine. Mai multe despre acest proiect și despre ce își propune, puteți afla la prima întâlnire.

 

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X