Back to all Post

Despre zestrea fetei și Sînziene, la Muzeu

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău va prezenta publicului o expoziție de etnografie sub genericul ZESTREA ȘI PĂSTRAREA EI. Este vorba de un demers cultural cu două componente bine definite, delimitate dar intercorelate, al cărui fir roșu va fi destinul fizic și spiritual al zestrei.

Focusarea este pe acea parte din zestre care este reprezentată de costumul de sărbătoare pe care tânăra fată și-l pregătește cu mâinile ei pentru a-l purta în momente speciale dar și la păstrarea acestuia în câteva piese de mobilier depozitar consacrate de funcționalitate și utilitate: lada de zestre, dulapul și lădoiul. Și hainele de sărbătoare, și mobilierul de depozitare, erau parte integrantă a zestrei fetei de măritat, configurând, împreună, un etern feminin definitoriu pentru satul tradițional sălăjean. Expoziția vorbește, în final, despre zestre și păstrarea ei, așa cum se definea acest proces al păstrării în gospodăria rurală specifică satului sălăjean.

Dintr-o altă perspectivă, ambele categorii ale zestrei feminine devin păstrătoare de sens, de tradiții și de obiceiuri țărănești; altfel spus, păstrarea are două sensuri: unul fizic, de depozitare firească și necesară și altul spiritual, în sensul păstrării identității locale până în comunitatea modernă, ca reper pentru generațiile viitoare. Tocmai de aceea, expoziția este vernisată în preajma sărbătorii de Sânziene, cu o dedicație specială pentru Ziua Internațională a Iei Românești.

Prezentarea are o puternică dimensiune multiculturală, pentru că aduce față în față obiecte și povești aferente preluate din comunitățile de români, maghiari și slovaci din satele sălăjene.

Expoziția, realizată de Olimpia Mureșan și Camelia Burghele, va fi urmată de masa rotundă Florile de sânziene și florile costumului popular sălăjean la care vor fi invitați toți participanții la vernisaj.           

Vernisajul va avea loc la Muzeul de Artă Ioan Sima joi, 28 iunie, orele 14.00.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X