Back to all Post

Despre adolescență și distracție la țară

Adolescența rurală este tematica proiecției de film documentar din această săptămână, organizată în cadrul clubului de film documentar Cinema la Muzeu, miercuri seara (23 iunie), de la 19:00. O să vizionăm două scurtmetraje documentare realizate de către regizoarea Alina Manolache în 2016 și 2017.  Sfârșitul verii/End of Summer (20 min) este filmul care va deschide proiecția, documentând ultima vară împreună a unei găști de tineri din satul bucovinean Vama,  care tocmai au încheiat liceul și se pregătesc să meargă mai departe, unii la facultate, alții la muncă în străinătate. Filmul a avut premiera națională în octombrie 2015, la Sibiu, la Astra Film Festival, fiind singurul scurt-metraj inclus în secțiunea Romanian Competitive. În luna aprilie a anului următor (2016) a avut loc și premiera internațională, în cadrul Festivalului de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveția.

            Este al doilea scurtmetraj regizat de Alina Manolache și a fost produs în cadrul Aristoteles Workshop, un atelier internațional inițiat și organizat de actorul Dan Nuțu, în care profesioniști ai industriei cinematografice îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în vederea realizării propriului documentar.

 Cel de-al doilea film, Discoteca e moartă/Disco is dead (15 min) documentează istoria discotecii din comuna Telciu, județul Bistrița-Năsăud, locul în care în anii 90 s-a deschis unul dintre primele cluburi de striptease din România rurală. Combinând imagini de arhivă cu mărturii ale celor care au prins anii de glorie ai discotecii și clubului de striptease, scurtmetrajul documentar urmărește și perspectiva adolescenților din prezent asupra discotecii și divertismentului încă existent în comunitate.  Filmul este o producție a platformei Vice România, fiind una dintre primele producții documentare românești ale acestei platforme media.

După vizionarea celor două scurtmetraje, vă invităm la o scurtă discuție pe marginea adolescenței, la țară și la oraș, moderată de Valer Simion Cosma. În încheiere, o să avem și o scurtă prezentare a selecției de filme cuprinsă în catalogul Kinedok pentru cea de-a doua parte a acestui an, o parte din acestea urmând să fie prezentate și la Zalău, în unele cazuri chiar cu participarea regizorului sau producătorului, pentru discuții cu publicul cinefil local.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate