Back to all Post

Decorarea ouălor de Paște – Atelier

Se apropie sărbătoarea religioasă creștină a Învierii Domnului, tradițional numită Paștele Domnului, așa că am adunat câteva idei simple și creative de vopsit și decorat ouăle, împreună cu copiii, ca să facem din asta o activitate în familie, la care să participe toată lumea. Este foarte distractiv!

Dar, înainte de a ne lăsa creativitatea să zburde, vă invit să descoperim împreună câteva Povești pentru cei mici și pentru cei care nu au uitat să fie mici:

Legenda ouălor roșii:   https://povestiadunate.wordpress.com/2010/01/22/legenda-oualor-rosii/

De asemenea vă prezint și câteva povești adunate de către colegii etnografi în cercetarea de teren.

Pregătirile pentru sărbătoarea Învierii Domnului din zilele noastre diferă de cum se pregăteau acum câțiva zeci de ani bunicii sau străbunicii noștri – vopsim ouăle cu vopsea cumpărată din magazine, sau le cumpărăm gata vopsite din supermarket. Altădată ouăle se vopseau acasă, în gospodărie. Și pentru că nu se prea găseau vopsele de cumpărat, bunicile și străbunicele voastre au găsit tot felul de variante de a le vopsi, folosind coloranți naturali.

Iată câteva mărturii despre cum se pregăteau altădată oamenii pentru marea sărbătoare și cum vopseau ouăle în Vinerea Mare:

Se vopsesc ouăle roșii, pentru că roșu era sângele lui Isus și să făcea cozonac de Paști, mai ales pască făceam, pască cu brânză de vacă dulce. Ea să mânca atunci când vineam de la Înviere. Atunci să mânca ou roșu și miel și mâncam și pasca aceie. Să aduna tătă familia, vineau acasă tăți pruncii și să adunau (Maria Pop, Surduc – Sălaj)

La Paşti făceam piroşte şi ouă roşii. Le vopseam cu coji de ceapă şi cu frunze de nuc ori de soc (Rozuca Bicăzan, a Bumbului, Chilioara – Sălaj)

Așe era, că în post să mânca ceapă multă, cu păsulă, ori așe, numa cu pită și oloi și-apui strânjeam cojile alea de ceapă într-on vas și acolo fierbeam ouăle, cu cojile alea de ceapă roșii. Erau tare frumoase așe, roșii cătă galbăn. Când erau gata, le unjeam cu clisă, să fie lucioase și le puneam într-on vas și puneam pospan verde su ele (Ludovica Gui, a Jerului, Valcău de Jos – Sălaj).

 

Să fim creativi!

Ce ne trebuie:

  • Vopsea de ouă (dacă nu avem putem folosit colorant alimentar)
  • Oțet (nu uitați de oțet… e nevoie de el pentru a-l amesteca în vopseaua de ouă).
  • Creioane cerate – dacă nu aveți, nu este nici o problemă, căutați în trusa de unelte a tăticului:
  • Bandă adezivă
  • Și, bineînțeles ouă (de preferat de culoare albă)

Să începem:

Varianta 1 –  Ouă decorate cu creioane cerate

Este nevoie de multă atenție, dar rezultatul este pe măsura efortului.

  • Punem ouăle la fiert
  • Când sunt gata, le scoatem și le așezăm pe o tavă

Alegem un ou, cât încă este fierbinte și, cu creionul cerat începem să realizăm modele. Atenție însă la manevrare, fiind fierbinți nu trebuie atinse cu mâna.

Creioanele cerate aplicate pe ouăle fierbinți sunt o modalitate foarte simplă de ornat și lasă loc liber creativității.

 

Varianta 2 – Ouă decorate cu creion cerat alb

  • Luăm din tavă un ou fiert și rece
  • Pregătim vopseaua pentru ouă
  • Un creion cerat alb. Eu am folosit creionul cerat din setul băiețelului meu și am desenat niște modele circulare pe coaja oului.

Vă avertizez, veți desena precum în jocul de-a baba oarba, ca să zic așa, nu se vede foarte bine, de vreme ce desenăm cu alb pe alb, vă trebuie lumină bună, dar e tare amuzantă treaba asta și, vreau să vă spun că ideea aceasta de a decora oul, desenând pe el cu creionul cerat, mi-a plăcut cel mai mult.

Desenele vor deveni vizibile de îndată ce scufundăm oul în vopsea, este încântător să vedem cum apar desenele pe ou, ca prin farmec!

Bun, după uscat… iată rezultatul final:

 

Varianta 3 – Să nu uităm de trusa tăticului 😊 ouă decorate cu bandă adezivă

Tăiem banda adezivă, o puteți tăia în fâșii mai subțiri, așa cum am făcut eu sau o puteți lăsa mai lată, până la urmă doar imaginația este limita.

Lipim banda adezivă pe ou

și îi facem o baie bună în apa cu vopsea

Scoatem,    lăsăm să se usuce … apoi îndepărtăm banda adezivă.

Și GATA!!! oul e numai bun de pus în coșulețul de Paște.

 

Abia aștept să văd creațiile voastre. Trimite-ți fotografii sau/și scurte filmulețe (maxim 1 minut) cu realizările voastre la marcela.babanas@muzeuzalau.ro până joi 9 aprilie 2020.

Trimiteți-ne operele celor mici pe adresa de e-mail menționată și noi vom publica o ,,expoziție” colectivă aici și pe paginile de Facebook și Instagram a muzeului. 

Marcela

⇒AICI POȚI DESCĂRCA INSTRUCȚIUNILE în format .pdf ⇐

 

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X