Back to all Post

Dealul Melcilor 4

Începând de luni 22 iulie și până în 31 iulie 2019 are loc la Stana cea de-a patra ediție a Simpozionului de creație artistic-plastică ,,Dealul Melcilor”, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Desfășurat în apropierea Dealului melcilor, toponimie aleasă și ca noțiune identitară pentru simpozion, acesta are ca scop sprijinirea creației artistice contemporane.  Artiștii invitați (pictori, graficieni, sculptori, fotografi, artiști video) își găsesc inspirația într-un cadru natural deosebit de generos.

Dealul melcilor nu este doar un element ce se regăsește în creațiile artiștilor participanți ci și o culme de unde privitorului i se deschide perspectiva asupra ținutului Călatei. Această microregiune are un puternic specific local etnografic, arhitectural și geografic. Ea a fost descoperită de artiști la sfârșitul secolul XIX, când curentului artistic art-nouveau a căutat să integreze motive ale artei populare în arta cultă. În anii 1950 Facultatea de arte plastice din Cluj Napoca a susținut numeroase sejururi de documentare și practică artistică pentru studenți la Casa Szentimrei din Stana, urmate în deceniile următoare de diverse tabere de creație, festivaluri etc. În continuarea acestei tradiții, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a conceput și pus în practică acest simpozion în această zonă care s-a dovedit a fi un mediu deosebit de primitor pentru arta contemporană.

În alegerea locației a contat și faptul că aici la Stana,  în prima jumătate a sec. XX, în Varjú vár (cetatea Ciorilor) a funcționat atelierul de grafică și de tipar manual al lui Károly Kós seniorul. Este vorba despre casa arhitectului, scriitorului şi graficianului Károly Kós, personalitate marcantă a mişcărilor artistice transilvane a secolului trecut. Astfel, la câteva zeci de metri de casa lui Kós, în Casa Szentimrei (proiectată şi aceasta de el și construită în 1925), ne-am găsit locaţia perfectă pentru susţinerea activităţii creatoare, urmând oarecum, paşii maestrului. În acest loc şi în acest mediu natural unde și-a desfăşurat o mare parte din activitatea sa artistică (în casa construită de el în stil tradițional), am descoperit o spiritualitate anume, ce a constituit un factorul decisiv în alegerea noastră de a ne integra în fluxul artistic contemporan cu un simpozion de creație.

Cu o deschidere internaţională încă de la prima ediţie, simpozionul de la Stana reuneşte în acest an un grup de zece persoane: Vári-Váncza Edith, Dabóczi Géza, Dimény András, Fábián Emőke, András Tünde, Bartis Noémi, Horváth Krisztián, László Dániel – artişti plastici, respectiv Nagy Emőke istoric de artă şi Forró Ágnes, curator. Acest simpozion este iniţiat şi coordonat de muzeograful şi artistul plastic, Szabó Attila, șeful Secției de Artă a Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Operele artistice realizate pe parcursul simpozionului vor fi prezentate publicului prin intermediul unor expoziții în cadrul festivalului artelor Muza Fest din Zalău, în cadrul unor galerii de artă din Cluj Napoca și ca o premieră în acest an în cadrul unei expoziții la Budapesta, ce va reuni creații din mai multe proiecte artistice sălăjene.    

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X