Back to all Post

Dacă e vineri … sunt activități educaționale la Muzeu

Venirea iernii a fost un bun prilej pentru a afla cum oamenii au făcut față frigului de a lungul timpului. Aproape 170 de elevi, care au participat vineri 7, respectiv 14 decembrie 2018 la Atelierul ,,Dăm viață trecutului …” din oferta educațională a muzeului, au putut vedea în expoziția permanentă sistemele de încălzire folosite de om începând din paleolitic până în epoca modernă. De asemenea, elevii din clasa pregătitoare A de la Școala Gimnazială Simion Bărnuțiu – Zalău (învățător Tomina Gorgan), clasa a III-a F (învățător Rodica Horvath), clasa a VI- F (profesor Tăut Anca), clasa a III- A (învățător -Știrb Daniela) de la Școala Gimnazială Mihai Eminescu – Zalău, clasa a VII-a B – Liceul de Artă Ioan Sima (profesor Alina Guler) și clasa pregătitoare C, Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr – Zalău  (învățător Negrean Monica), au avut ocazia de a încerca restaurarea unor cahle de sobă din fragmente descoperite în urma cercetărilor arheologice desfășurate la Castelul Báthory din Șimleu Silvaniei.

Jocul cu piese de puzzle din secolul al XVII a fost un bun exercițiu și un prilej de a cunoaște modul de desfășurare a activității de restaurare ce are loc în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Activitatea a fost coordonată de Emanoil Pripon, Teodora Jugăstran și Anamaria Elekes. Atelierul va continua și în prima jumătate a lunii ianuarie 2019, când alți elevi din unitățile de învățământ din Zalău vor explora istoria focului și a utilizării sale.

Știați că … sistemul de încălzire prin pardoseală cunoscut și ca sistem hipocaust,  a fost inventat de romani în antichitate fiind asemănător cu sistemele moderne de încălzire. Acesta nu era doar o invenție izolată, ci era folosit pe scară largă pentru locuințele mai mari ale nobililor și pentru încălzirea băilor romane. Un asemenea sistem puteți vedea în cadrul expoziție permanente a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ). Vă așteptăm!

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate