Back to all Post

DĂ DIUĂKI ȘI PĂ ORÂNDĂ

Practici magico-religioase de pe Valea Someșului

Prin firea lucrurilor, omul nu a fost niciodată mulțumit de destinul său… și a încercat să deturneze soarta în favoarea lui, prin ritualuri magice. Deseori, fetele își ghiceau ursita (mai ales la Bobotează, la Sfântul Andrei – Indreiul fetelor sau la Sânziene ori Anul Nou), ca să afle cu cine se vor mărita. Dacă lucrurile nu erau tocmai pe placul lor, recurgeau, în situații disperate, la practici magice malefice, menite să despartă alte cupluri sau chiar să scoată din joc partenerul nedorit.

Alterarea echilibrului marcat de sănătate prin boală, mai ales în cazul bolilor induse magic, cum sunt cele cunoscute sub numele generic de deochi, necesita o refacere urgentă; se apela la specialiste – descântătoarele satelor, cele care știau descânta, care performau un ritual magic de reechilibrare terapeutică, cu refacerea sănătății.

Propunem o expoziție care să spună o poveste despre jocul dintre viață și moarte, dintre sănătate și boală, dintre dragoste și sterilitate, dintre împlinire și irosire, dintre fericire și nenorocire.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X