Back to all Post

Cultura sub vremuri

Oportunități, nevoi și provocări în producția culturală contemporană

Dezbatere publică

Anul 2019 a fost declarat prin decret prezidențial „Anul Cărții”, și s-a lansat programul „România Citește”, însă bibliotecile și librăriile au continuat să se închidă. Așa cum evidențiase jurnalista Ruxandra Hurezean într-un articol publicat în Sinteza, din 2007 până în 2017 s-au închis 662 de biblioteci, dintr-un total de 7 000 de biblioteci închise după căderea regimului comunist. În acest context, nu e de mirare că Barometrul Consumului Cultural publicat în pragul anului centenar 2018 arăta că „42% din români nu citesc nici măcar o singură carte pe an, 69% nu împrumută niciodată cărți de la bibliotecă, iar 61% nu accesează niciodată arhivele digitale ale bibliotecilor și nici nu descarcă de pe Internet cărți. Doar 4% din români pun zilnic mâna pe o carte, 9% citesc o dată pe lună și doar 6,8% merg măcar o dată pe an la bibliotecă să împrumute cărți.”

Într-o anchetă despre anul teatral 2019 desfășurată de Matei Martin pentru revista culturală Dilema Veche (https://dilemaveche.ro/sectiune/regimul-artelor-si-munitiilor/articol/anul-teatral-2019-o-ancheta), criticii care au răspuns întrebările au indicat că unul dintre cele mai importante evenimente ale anului tocmai încheiat a fost închiderea sau ,,deteritorializarea” (adică, funcționarea fără un spațiu propriu) mai multor spații culturale în București, Iași și Cluj: Fabrica de Pensule, Macaz-Teatru. Bar. Coop, ArtHub, Teatrul Fix și Tranzit.ro București. Acest eveniment arată vulnerabilitatea sectorului cultural independent și nevoia de sprijin din partea autorităților și instituțiilor publice, cu atât mai mult cu cât în multe orașe de provincie, precum Zalăul, există spații în care autoritățile locale au făcut investiții semnificative, dar care au o activitate restrânsă și din cauza numărului scăzut de operatori culturali. De problema accesului la infrastructură (săli de spectacole și evenimente) se lovesc inclusiv instituții culturale locale, ceea ce arată necesitatea unei mai bune coordonări inter-instituționale.

Însă, văzut din periferia culturală zălăuană, anul teatral 2019 a fost unul foarte bun, un an în care, Zalăul a început să capete vizibilitate în peisajul artelor spectacolului și să fie tot mai bine conectat cu artiști/e și asociații care operează în domeniu. Pe lângă spectacolele care aveau loc periodic la Casa de Cultură a Sindicatelor, în 2019 Zalăul a găzduit 2 stagiuni de teatru al unor operatori culturali independenți: Asociația Pro Teatru din Zalău și Reactor de Creație și Experiment din Cluj. Săptămânal, în special în partea a doua a anului, zălăuanii au putut lua contact cu producții teatrale contemporane, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Pe lângă activitatea celor două asociații, merită subliniat faptul că prin intermediul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, două echipe compuse din artiști independenți și cercetători ai muzeului au produs primele spectacole de teatru documentar cu tematică locală, Fabrici și Uzine (r. Adina Lazăr) și Sunt una dintre fortunate (r. Lorand Maxim), ulterior itinerate în afara Zalăului. Aceste două producții și implicarea muzeului în susținerea activității celor două asociații sunt o probă a utilității și necesității colaborării între instituții publice de cultură și sectorul cultural independent, în vederea diversificării și consolidării ofertei culturale. De asemenea, sprijinul financiar din partea Centrului Județean de Cultură și Artă al județului Sălaj și al companiei private Tenaris Silcotub, pentru stagiunea de teatru a asociației Pro Teatru și pentru producția spectacolului Fabrici și Uzine evidențiază importanța finanțării și cofinanțării acestui tip de proiecte și activități culturale.

Pornind de la acest context prezentat succint, considerăm că din marcarea Zilei Culturii Naționale nu trebuie să lipsească și o dezbatere publică despre starea culturii contemporane, care să evidențieze miza colaborărilor între sectorul cultural independent, pe de o parte și instituțiile de cultură și autoritățile locale, pe de altă parte. Dacă în orașe precum București, Cluj, Iași, Sibiu sau Timișoara, astfel de dezbateri sunt deja rutină și vizează într-o mare măsură discutarea critică a practicii existente, pentru orașele mai mici, cu o activitate culturală mai restrânsă, o dezbatere care să adune la un loc reprezentanți ai instituțiilor de cultură, ai autorităților publice și ai sectorului cultural independent ar trebui să fie orientată spre viitor, în vederea elaborării și asumării unei strategii culturale pe termen scurt, mediu și lung. Așa că, în acest an, Muzeul Județean de Istorie și Artă vă invită pe 15 ianuarie 2020, orele 18:00, la Galeria de Artă „Ioan Sima” pentru o dezbatere cu publicul la care și-au anunțat participarea reprezentanți ai unor asociații culturale din Zalău și Cluj: Asociația Pro Teatru, Fabrica de Pensule, Reciproca, Reactor de Creație și Experiment, Casa Tranzit și Váróterem Projekt.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X