Back to all Post

Conferința internațională Numismatica Centroeuropaea IV

În perioada 23 – 26 septembrie 2019 la Kremnica în Slovacia, a avut loc conferința internațională NUMISMATICA CENTROEUROPAEA IV organizată de NBS Muzeul Monedelor și Medaliilor din Kremnica Muzeul Național Slovac, Societatea Numismatică Slovacă și Muzeul Monetăriei Kremnica. Tema conferinței a fost ,,Războiul și pacea în istoria monedei”. În cadrul acestei conferinței au susținut comunicări pe teme de numismatică antică, medievală si contemporană, 54 de specialiști din muzee și universități, dar și membri ai unor asociații numismatice din Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Ucraina și Ungaria.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a fost reprezentat la această conferință de colegul nostru dr. Emanoil Pripon, cercetător științific specializat în numismatică și restaurare. Acesta a prezentat o comunicare despre un tezaur monetar inedit, descoperit pe teritoriul orașului Zalău și care se află în patrimoniul muzeului. Titlul comunicării: The Roman Imperial Hoard (2nd – 3rd century AD) from Zalău, Sălaj county (Romania).

Tezaurul are o poveste interesantă. În anul 1962, un copil a găsit în grădina casei din Zalău mai multe monede romane imperiale din argint și bronz. Monedele au ajuns în posesia a altor opt copii din oraș, fiind câștigate de către aceștia la jocul de rișcă. Din acest lot de monede, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a reușit la vremea respectivă să recupereze de la copii, 60 de piese.

Monedele au fost emise pe parcursul secolelor I-III d. Chr. de către Vespasian, Traian, Hadrian, Antoninus Pius, Marcus Aurelius, Septimius Severus, Severus Alexander, Gordianus III, Philippus I și Traianus Decius.

Comunicările prezentate vor vedea lumina tiparului în anul 2020, fiind publicate într-un volum dedicat Conferinței Internaționale NUMISMATICA CENTROEUROPAEA IV.

 

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X