Takács Adalbert s-a născut pe data de 26 august 1924, la Zalău. A absolvit cursurile Facultăţii de Drept şi Economie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, în anul 1947. A lucrat ca economist în mai multe unităţi din Zalău (1948-1984): Întreprinderea Judeţeană de Gospodărie Comunală şi Locativă, Direcţia Judeţeană de Statistică etc. Pe lângă activitatea profesională a fost pasionat de cunoaşterea lumii insectelor. A realizat o colecţie de insecte de pe toate continentele având relații de schimb cu numeroși colecționari din 20 de țări.
Colecţia a fost achiziţionată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău în anul 1984, conţinând peste zece mii de exemplare de insecte autohtone şi exotice, iar în anul 1986 s-a deschis prima expoziţie de fluturi la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
În ţară a făcut cercetări şi studii privind răspândirea insectelor şi varietatea lor în diferite regiuni ale ţării – zonele de munte, de deal şi de șes, începând cu judeţul Sălaj, precum şi din Maramureş, Caraş-Severin, Dobrogea, Delta Dunării, Carpaţii Meridionali, Apuseni şi Răsăriteni. În perioada de cercetare a descoperit o subspecie nouă, nedescrisă încă în literatura de specialitate până în anul 1992: un coleopter din genul Carabus de pe muntele Gutâi, cu denumirea „Carabus hampei gutâiensis Takács et Lie”, exemplar care a fost identificat pe baza analizei efectuate de profesorul universitar din Tokyo Dr. Ishikawa R., savant specialist în domeniu.
A redescoperit locul de ambianţă în zona industrială a oraşului Zalău a gândacului de Zalău, anume: „Carabus hampei var.zilahiensis”, care a fost descoperit la începutul secolului XX în împrejurimile oraşului de către medicul Zilahi Kiss Endre.
A fost decorat cu următoarele distincţii: „Diploma SLR 1990-2000 – 10 ani de activitate” (pentru „Pro Zilah Életmű” – 2003). Este unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Lepidopterologice Române (Cluj-Napoca, 1990). Lucrările sale ştiinţifice au apărut în Acta Musei Porolissensis (Vol. XI și XVIII), precum şi multe apariţii la emisiuni TV şi radio, articole în ziarele şi revistele locale despre colecţia sa pe parcursul anilor.
Diana Horvat, muzeograf