Postate recent:
Arhiva

Inelul a fost descoperit cu prilejul diagnosticării zonei în care un utilizator de detector de metale (D. Crețu) a surprins un fragment …

În fiecare an, pe data de 1 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați celebrează „Luminația”, considerată a fi o sărbătoare a …

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ţara noastră avea să intre în sfera de infuenţă a U.R.S.S. Încă din timpul războiului, …

Zalăul a fost de-a lungul secolelor trecute un puternic centru de olărit. Importanța producției locale de ceramică se situează în centrul atenției …

        În anul 2019, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a dat startul derulării unui proiect local al cărui scop primar …

În jurul anului 3000 î. Chr. apare pentru prima dată în Transilvania un nou tip de monument funerar –tumulul– odată cu pătrunderea …

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a efectuat în data de 27 iulie un diagnostic arheologic în localitatea Stâna, mun. Zalău, …

Fig. 1. Localizarea sitului de la Zalău/Ortelec Cetate/Dealul Bisericii în raport cu Poarta Meseșeană/Porta Mesesina. Arheologii Muzeului Județean de Istorie și Artă  …

 Sfântul Ilie se sărbătorește în fiecare an pe data de 20 iulie. Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, …

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a reluat, anul acesta, cercetările arheologice în cimitirul dacic de la Șimleu Silvaniei-Observator. Acesta …

Muzeul Județean de Istorie si Artă  Zalău deține o colectie impresionantă de insecte din familiile de Lepidoptere și Coleoptere. Pasiunea pe care …

Acum 40 de ani, în vara anului 1983, 11 fete și băieți din clasele III-VIII, din Zalău, au plecat într-o expediție de …

Cercetarea de teren în satele de pe Valea Barcăului și Valea Crasnei (2021 – 2023) dovedește priceperea țăranului din satul tradițional în …

Primele monede care au circulat pe teritoriul județului Sălaj au fost tetradrahmele dacice din argint, adică monede cu valoarea de 4 drahme …

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a efectuat, în perioada 19-23 iunie 2023, în comuna Horoatu Crasnei, localitatea Stârciu, un diagnostic …

SânzIEne

Pentru că 24 iunie este o zi cu triplă semnificație: Sărbătoarea Sânzienelor, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar din anul 2013, Ziua Universală …

Cercetările arheologice începute în 1977 în municipium-ul Porolissum au reuşit să aducă la lumină, în urma a cinci ani de săpături, o …

”No, cu ce să nelcoșea muierile? Cu spăcelele dă duminica, cu care să duceau la beserică!”, mărturisește Milica Rusoaii din Valcău de …

Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh. Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor, …

Autostradă, drum european, național, județean, comunal… pe scurt căi de comunicație. Astfel le denumim acum, dar care au fost  căile de comunicație …

Punctul în care au fost efectuate cercetările arheologice în anul 2022 se află amplasat la nord de orașul Șimleu Silvaniei, pe ,,Măgura …

O stelă funerară din calcar, azi pierdută, a fost descoperită în timpul cercetărilor arheologice de la Porolissum din anul 1943. Era unul …

De la mielul de Paști la iepurașul de ciocolată Un studiu antropologic al sărbătorii pascale contemporane, pluridisciplinar și multifațetat, ar trebui să …

Chimirul este purtat în exclusivitate de bărbaţi. Cel mai des chimirul era folosit de către ciobani. Aspectul practic funcţional al chimirului constă …

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de ostași romani care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva …

Sărbătoarea Paştelui fructifică cu precădere scenarii ale religiei canonice care constituie, însă, un fundal potrivit pentru performarea unor acte magico-ritualice teurgice. Slujba …

Prima sâmbătă din Postul Sfintelor Paști este cunoscută sub denumirea de Sâmbăta Sântoaderului. Cu această zi încep pomenirile celor trecuți în lumea …

Lada de zestre

Cea mai importantă piesă de mobilier în cadrul ceremonialului nunții. Centrele de lădari din Sălaj  Lada de zestre nu a fost doar …

sau cum își îngrijeau părul fetele din satul tradițional sălăjean Pentru a avea părul frumos, sănătos și strălucitor, fetele din satul tradițional …

În acest an Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a continuat cercetările la Șimleu Silvaniei-Observator cu cea de-a 15-a campanie …

Sfântul Andrei

Sfântul Andrei  O sărbătoare importantă în apropierea Crăciunului este Sfântul Andrei, sărbătorit şi în satele sălăjene pe 30 noiembrie. Despre importanţa din …

Unul dintre cele mai frumoase vase ceramice din colecția MJIAZ a fost descoperit în anul 2010 cu ocazia cercetărilor arheologice în situl …

Pericei str. Goț, nr. 668 Locul, rolul și importanța familiei Báthory în istoria Transilvaniei (și nu numai) rămân realități de necontestat. Conform …

De la sărbătoarea satului la culesul în familie Suretiul era o adevărată sărbătoare a satului tradițional. Fiecare familie deținea cel puțin o …

După Marea Unire din anul 1918, în județul Sălaj, ca de altfel în întreaga țară, s-au înregistrat importante mutații, caracterizate prin accelerarea …

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naşterea regretatului artist plastic zălăuan Szabó Vilmos vă prezentăm cariera artistică în cauză …

În luna august a acestui an au continuat cercetările arheologice sistematice care au vizat incinta fortificată din prima epocă a fierului din …

Materialități arheologice din Depresiunea Silvaniei             În literatura arheologică românească, jocurile și jucăriile din perioada medievală nu au constituit aproape deloc subiecte …

Prin multitudinea de repere bibliografice care o încadrează cultural, mentalitar, ritual, istoric, antropologic, sărbătoarea este cu adevărat „în straturi”: „24 iunie e …

 La 24 iunie, în imediata apropiere a solstiţiului de vară, calendarul ţăranului român, consemnează o sărbătoare a protecţiei şi vitalităţii agricole denumită …

În satele din Sălaj, de Rusalii, după slujba de la biserică, toți credincioșii, împreună cu preotul, merg pe hotar unde, după ce …

O comunitate nu poate viețui fără a avea înăuntru ei măcar o biserică. În viaţa creştinului, biserica sau locaşul de închinare are …

Imagine de ansamblu a tezaurului de la Stârciu În 26 martie 2021, dr. Horea Pop și dr. Emanoil Pripon, cercetători științifici la …

Joia Mare Joia Mare este o zi specială pentru pomenirea celor adormiți, fiind ultima zi de pomenire a morților din Postul Mare, …

Ciocnitul ouălor este aşteptat şi permis în toate cele trei zile ale sărbătorii pascale. Ouăle se ciocnesc dupa anumite reguli de Paşte. …

Săptămâna Mare începea din Duminica Floriilor când se sfinţesc prin rugăciune şi stropirea cu agheasmă ramuri înmugurite de salcie sau „mâţişoare” care …

Pentru că în prima zi de Paşti nu se făcea danţ sau joc în sat, în ziua de Paşti tinerii se strângeau …

Biserica reformată din Uileacu Șimleului este una dintre cele mai vechi biserici din Sălaj, însă de acest lăcaș de cult timpuriu se …

 În dimineaţa Învierii, înainte de a merge la biserică, credincioşii se spală pe faţă cu apă proaspătă de la fântână în care …

Sânmihaiu Almașului – Dealul Bogatului. Campania anului 2021          1.Introducere         În anul 2019, Muzeul Județean de Istorie și …

Paștele în satul tradițional sălăjean:  Pasca este cea care a dat numele sărbătorii, se coace o singură dată pe an, de Paşti. …

Buna Vestire este sărbătoarea în care Arhanghelul Gavril a anunțat-o pe Fecioara Maria că va da naștere Mântuitorului Iisus, fiul lui Dumnezeu. …

Paștele în satul tradițional sălăjean În foarte multe sate din Sălaj, Paştile sunt „plătite” în fiecare an de către o familie sau …

Paștele în satul tradițional sălăjean Paștele este o sărbătoare a bucuriei, a bucuriei învierii lui Cristos. Tradiţia spune că trebuie să te …

Paștele în satul tradițional sălăjean Postul Paştelui era cea mai importantă perioadă de purificare interioară, postul fiind considerat ispăşire şi penitenţă, dar …

Paștele în satul tradițional sălăjean Săptămâna Albă  era numită prima săptămână înainte de intrarea în Postul  Mare în care nu se mânca …

Păretarele reprezentau în trecut gândurile, sentimentele şi încurajările femeilor, pentru ele şi pentru familia lor, şi sunt oarecum similare cu unele mesaje …

Cercetarea de teren în satele de pe Valea Barcăului (2021–2022) susține (din nou) ideea „țăranului – ecologist”, atât la nivelul materialelor de …

În spaţiul satului tradiţional românesc, Botezul Domnului, Boboteaza sau Apă Botează este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, alături de Paşti …

În pragul Crăciunului, la fel cum oamenii se pregăteau sufleteşte şi trupeşte pentru marea sărbătoare, la fel îşi pregăteau casele. La casa …

”Crăciunu nu vine dacă nu te pregătești să-l primești” Sărbătoarea Crăciunului, din punct de vedere culinar, se caracterizează prin abundenţa preparatelor din …

Sărbătoarea Sfântului Nicolae prefigura victoria binelui asupra răului, a luminii asupra întunericului, este sfântul care stă de-a dreapta lui Dumnezeu. Imaginea multor …

Porțile de lemn – elemente de identitate locală Porţile ţărăneşti tradiţionale, adevărate „arcuri de triumf rustice”, cum le-au numit unii cercetători, ne …

Atelier Într-o manieră creativă, muzeul propune copiilor o întoarcere în timp, la scrierea hieroglifică, caligrafică, scrierea decorativă care va transforma literele şi …

Conservarea patrimoniului cultural este una dintre cele mai importante sarcini cu care ne confruntăm astăzi și reprezintă una dintre  prioritățile majore ale …

Despre producerea gudronului de mesteacăn folosit în decorul vaselor neolitice Suntem pe malul Barcăului, la ieșirea din defileul de la Marca, la …

În decursul anului 2021 cele mai semnificative descoperiri provin din cercetările arheologice preventive derulate pe trei dintre loturile din Sălaj ale Autostrăzii …

Ultima etapă a comunizării României, și cea mai îndelungată în timp, a reprezentat-o colectivizarea forțată a agriculturii. Ea a debutat, oficial, în …

Morminte identificate în interiorul bisericii medievale dispărute În perioada 21 septembrie – 8 octombrie 2021, arheologii Dan Băcueț-Crișan și Timea Keresztes din …

          Fiecare artefact, indiferent de natura materialului din care este constituit este supus unor lente și continue degradări, încă de la producerea …

SZABÓ Attila În practica organizatorilor de târguri pentru olari sau simpozioane având ca temă ceramica populară, se obişnuieşte de o bună vreme …

În perioada 23 august – 4 septembrie 2021, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a reluat cea de-a 11-a campanie …

Paradigma in care s-au desfãșurat cercetările arheologice focalizate pe epoca romană din nord-vestul României, cu referire punctuală la județul Sălaj, a dus …

Casele mnerăi de pe valea Barcăului (II)  Cercetarea arhitecturii tradiționale și a locuirii în satele de pe Valea Barcăului (work in progress) …

Casele mnerăi de pe Valea Barcăului (I) Cercetarea arhitecturii tradiționale și a locuirii în satele de pe Valea Barcăului (work in progress) …

Judeţul Sălaj nu duce lipsă de simpozioane creative, acestea fiind – unele – proiecte ce durează de zeci de ani, altele aflate …

Cercetarea de teren pe tema arhitecturii tradiționale și a gradului de preluare a sa în cea modernă, în satele de pe Valea …

Continuăm cu următoarea propunere din seria intitulată sugestiv: Artefact + (Restaurare)ⁿ = O Ecuaţie Patrimonială. Cel de-al doilea documentar vă provoacă să …

Educația muzeală ► facilitează/intermediază deschiderea muzeului pentru toți educabilii. Muzeul dezvoltă și formează percepții și trăiri emoționale față de timp și temporalitate, …

Teodora Jugrăstan şi Anamaria Elekes, restauratoare în cadrul Secţiei de Arheologie Preventivă, vă propun o incursiune în ceea ce înseamnă munca de …

Dan Deac este cercetător în cadrul secției de ,,Cercetare științifică” a MJIAZ. Domeniul principal de cercetare este legat de moștenirea culturală scrisă …

Dr. Emanoil Pripon, cercetător științific II, specializarea numismatică și restaurare, în cadrul Secției de Cercetare Științifică, are ca temă generală de cercetare, …

Valer Simion Cosma este cercetător științific III la secția Muzeografie și Muzee Locale din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău …

Dr. Dan Băcueț-Crișan, cercetător științific II în cadrul Secției de Cercetare Științifică, are ca temă generală de cercetare, Contribuții arheologice privind nord-vestul …

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate