Back to all Post

Cercetări arheologice în zona ”Porții Meseșene”

Cercetarea obiectivelor arheologice din zona ”Porții Meseșene” continuă și în acest an cu o evaluare de teren realizată la situl de la Mirșid ”Puguior”. Acest sit este cunoscut încă de la sfârșitul sec. al XIX-lea și constă dintr-o fortificație de pământ cu suprafața de circa 0,5 ha, un turn roman de formă circulară și urmele unei cariere romane pentru exploatarea pietrei.

Obiectivul acestei cercetări este de a afla date mai clare despre perioada de timp când a fost amenajată mica fortificație, precum și despre turnul roman. Totodată se are în vedere și în ce măsură vechile amenajări genistice din timpul celor două războaie mondiale, precum și sondajele arheologice realizate în trecutul apropiat au afectat integritatea monumentului și dacă există premisele unei viitoare cercetări sistematice a sitului de pe dealul ”Puguior”, care domină zona cea mai îngustă a trecătorii ”Poarta Meseșană”.

Colectivul de cercetare: Ioan Bejinariu, Horațiu V. Cociș și Dan A. Deac, toți de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X