Back to all Post

Cercetare arheologică la castrul auxiliar de la Brusturi

                Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Universitatea din Bayreuth (Germania) și Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca) a derulat, în perioada 8-24 august 2018, proiectul de cercetare  arheologică sistematică la castrul auxiliar de la Brusturi (comuna Creaca, jud. Sălaj), cunoscut în literatura de specialitate drept castrul de la Romita (comuna Românași, jud Sălaj).

            Săpăturile au vizat confirmarea existenței unei structuri identificate prin metode de cercetare non-invazive (magnetometrie), identificate atât în măsurători mai vechi sau mai noi, în fața clădirii comandamentului (principia).

            Secțiunea amplasată în zona de interes a scos la lumină bazele unei structuri mari, de tip tetrapylon, impresionantă prin monumentalitatea sa. Potrivit situației arheologice, a fost identificat zidul exterior al porticului principiei cât și o parte din via principalis; potrivit cercetărilor geofizice, cele patru baze ale structurii de tip tetrapylon sunt amplasate la interscția viei praetoria cu via principalis, echipa de cercetare identificând două asemenea baze. De asemenea, acoperișul structurii realizat din lemn, acoperit cu tegulae și imbricaes (țigle și olane) a fost surprins arheologic, fiind reprezentat de un strat consistent compus din aceste două elemente.

            Materialul arheologic special este compus în mare parte din piroane și cuie, elemente componente a structurii cât și obiecte de bronz, unele dintre ele reprezentând piese de echipament militar, opaițe, ștampile tegulare cât și o tegula cu grafitto.

            Existența unei asemenea structuri este o premieră în mediul militar auxiliar din Imperiul Roman. Este un debut optimist pentru viitoarele proiecte pe care le vom desfășura pe acest sit arheologic.

Colectivul de cercetare este format din: George Cupcea-responsabil științific; Felix Marcu (MNIT Cluj Napoca); Horațiu Cociș; Dan Deac (MJIA Zalău); Bajusz Mátyás; Ioniță Petiș (MNIT Cluj Napoca); Markus Zimmermann (Universitatea din Bayreuth), Radu Zăgreanu (Complexul Muzeal Bistrița Năsăud) și masteranzi și studenți ai Universităților Babeș-Bolyai și Bayreuth.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X