Ingestie: Rețele de oameni, plante medicinale și alimente în Transilvania secolului XX și XXI

Titular: dr. Ágota Ábrán, cercetător științific III – antropologie socială, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Ingestia, în DEX (2009) este definită ca „înghițire, introducere pe cale bucală a alimentelor sau a altor substanțe în stomac”. Prin ingestie, suntem parte a unei rețele imense care leagă împreună plante, animale, microbi și oameni printr-un proces intim de înghițire, mestecare și digestie care susține corpurile noastre. Scopul larg al acestui proiect este să aducă la suprafață materialitatea ingestiei, urmărind rețelele industriei și cercetării plantelor medicinale și consumul și prepararea alimentelor și leacurilor atât la scară largă, cât și în bucătăriile oamenilor. Arătând locurile de unde provin plantele medicinale, fructele de pădure sau ciupercile, viața oamenilor care le culeg sau le cultivă și traseul rețetelor și mâinilor prin care se prepară, urmăresc să reintroduc imaginea oamenilor despre corpul lor împământenit într-o rețea largă de alți oameni, plante, animale, ciuperci și microbi. Când bem un ceai medicinal putem deveni, așadar, parte din aceeași rețea cu trei frați pătați (Viola tricolor) care crește în mijlocul unei culturi de rapiță în ciuda ierbicidelor și cu oamenii care o culeg. Rămași fără alte surse de venit după 1989, aceștia culeg plante medicinale de pe culturile de rapiță și din ruinele fostelor C.A.P.-uri de unde alții „culeg” fier vechi. Dar putem și să tăiem un porc în Sălaj, cumpărat de la un vecin și cântărit pe cântarul lăsat de Plafar la un om care, ne mai existând rețeaua Plafarului unde să-și vândă plantele culese, mai adună bani din cântăritul porcilor. Dacă aceste legături sunt intime – în sensul în care într-un mod material vorbim despre rețeaua care ne susține corpurile – nu sunt lipsite de violență și exploatare. Mai degrabă, prin extinderea rețelelor de marfă, aceste legături au devenit din ce în ce mai invizibile, lăsând loc pentru exploatarea oamenilor, plantelor și animalelor. Astfel, această cercetare se înscrie în șirul proiectelor de antropologie și filosofie critice față de separarea ideologică a Naturii de Cultură (Societate, Om) a filosofilor din ultimele sute de ani, având scopul să (re)aducă omul pe pământ, prin legăturile care susțin corpurile, așadar viețile, oamenilor.

Obiective

Obiectivul acestei cercetări este să reintroducă imaginea oamenilor despre corpul lor împământenit într-o rețea largă de alți oameni, plante, animale, ciuperci și microbi, prin urmărirea rețelelor prin care alimentele și plantele medicinale ajung să fie consumate.

Rezultate

Ábrán, Ágota, „From weeds to commodities: The translation of plants into medicines in the early 20th century Transylvania.” În: State, Experts and Nature: Engineering the Eastern Europe Environment Editat de Ștefan Dorondel și Stelu Șerban, The University of Pittsburgh Press (în curs de publicare)

Ábrán, Ágota, Iulia Hurducaș „Assessing Nature: Between Zones of Exploitation and Protection”. Studia Sociologia LXIII/1. Special Issue. Assessing Nature: Between zones of exploitation and protection, Edited by Ágota Ábrán and Iulia Hurducaș. (2018):7-10.

Ábrán, Ágota. „Unwrapping the spontaneous flora: on the appropriation of weed labour”. Studia Sociologia LXIII/1. Special Issue. Assessing Nature: Between zones of exploitation and protection, Editat de Ágota Ábrán și Iulia Hurducaș. (2018):55-72.
http://studia.ubbcluj.ro/download/pdf/1173.pdf

Ábrán, Ágota. „Sourdough. Flour, Water, Salt”. În: An Unfinished Compendium of Materials. Editat de Rachel Harkness. University of Aberdeen. (2017):174-177.
https://www.academia.edu/33321916/Sourdough._Flour_Water_Salt

Alte publicații:

Ábrán, Ágota. „Povești din hotare”. GAP – Gazeta de Artă Politică 5/18, Lumea rurală postsocialistă. Editori Ágota Ábrán și Valer Simion Cosma (2017): 8-9.
http://artapolitica.ro/2017/08/10/lumea-rurala-postsocialista-gazeta-de-arta-politica-nr-18/

Conferințe:

Ábrán, Ágota. „Roadside Weeds. The ‘True Value’ of Plants” La atelierul Narrative Science in Techno Environments, LSE, Londra, 18-19.07.2019
Prezentare: https://www.youtube.com/watch?v=0DL2uXv3op4&t=2s
Poster: https://www.academia.edu/39935479/Roadside_Weeds

Ábrán, Ágota. „Making the Unethical Edible” La conferința After Agency, Poznan, Polonia, 12-14.09.2019
Prezentare: https://youtu.be/TdkJ1y59Yis?t=20469

 

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X