Back to all Post

Ceramica centrului de olari Tihău

În cadrul unui program amplu de cercetare a centrelor de olari și a ceramicii populare sălăjene – discutată în context regional și internațional al influențelor – asumat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, specialiștii Emanoil Pripon și Szabó Attila vă invită la un discurs expozițional ce valorizează rezultatul documentărilor în teren pe tema ceramicii de Tihău, un prolific centru de olari de pe Valea Almașului.

Demersul științific susținut în 2020-2021 completează rezultatele cercetărilor anterioare derulate de foști colegi ai muzeului, Ioan Augustin Goia și Elena Musca, respectiv însumează o suită considerabilă de piese ceramice deținute de muzeu și acumulate prin donații în cadrul documentării de teren.

În decembrie 2021, rezultatul acestor cercetări a fost valorificat printr-o expoziție găzduită în Beciul Cultural al muzeului, partenerii noștri fiind mai multe școli sălăjene și persoane fizice care au contribuit esential, atât la conținutul expoziției, cât și în calitate de informatori din teren. Aducem mulțumiri pe această cale dascălului Gheorghe Both, fiu al satului Tihău, care a fost sursa principală de informație în cercetările specialiștilor muzeului, fiind gestionarul unei impresionante colecții muzeale locale ce enumeră printre altele piese reprezentative de ceramică de Tihău.

Un alt rezultat al cercetării a fost și un catalog trilingv care prezintă cadrul istoric al temei, istoricul cercetărilor, specificul meșteșugului (demersul tehnologic), aria de distribuire a ceramicii tihăuane, tipologia vaselor în formă și decor, respectiv 70 de piese ceramice reprezentative.

Vă invităm, așadar, să urmăriți expoziția noastră pe care o valorificăm și on-line, având ca temă ceramica centrului de olari de la Tihău.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate