Back to all Post

,,Ceramica centrului de olari Deja” în expoziție la Cluj

Vineri, 13 martie 2020, la ora 13 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca va avea loc vernisajul expoziției ,,Ceramica centrului de olari Deja”, expoziție găzduită de Galeria de Artă ,,Ioan Sima” în vara anul trecut. Expoziția va fi deschisă până în 29 martie a.c.

Expoziția realizată de specialiști ai Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău reunește un număr mare de vase realizate de olarii din Deja cu scopul de a crea o imagine cât mai completă  asupra ceramicii produsă de-a lungul timpului în acest important centru de olari din județul Sălaj. Expoziția se concentrează pe specificului formal şi cel ornamental al ceramicii din Deja şi pe fazele de evoluţie a acesteia evidenţând în același timp și gradul mare de diversitate a produselor acestui centru de olari. De asemenea, în cadrul expoziției va fi prezentat şi un materialul documentar fotografic al temei, precum şi desenele etnografice realizate de dr. Károly Kós, născut în 1919 la Stana (judeţul Sălaj), căruia îi datorăm majoritatea informațiilor despre ceramica şi meșteșugul olăritului din Deja.

Instituţii partenere: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Fundaţia Kallós Zoltán din Răscruci, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din Iaz, colecţionari din Sălaj, Şcoala Petri Mór din Nuşfalău, deţinători de vase ceramice din Deja.

Expoziția valorifică fotografii de arhivă din fondul Asociaţiei Etnografice Kriza János din Cluj-Napoca, din arhiva Societăţii Muzeului Ardelean – imagini care au fost realizate cu ocazia documentării de teren efectuate de către Károly Kós. Din fondul fotografic al Muzeului Etnografic din Budapesta sunt prezentate piese ceramice valoroase prin vechimea lor, colecţionate de etnograful Gönyei Sándor la Deja în anii 1942-43. De asemenea, Déri Múzeum din Debreţin contribuie cu fotografii despre piesele proprii.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X