Back to all Post

Ce putem citi în noul număr al Acta Mvsei Porolissensis

Numărul XXXIX al anuarului Acta Mvsei Porolissensis, editat de Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău, cuprinde în cele 523 de pagini ale sale 35 de studii și 2 recenzii din domeniul istoriei (moderne și contemporane), etnografiei, cărții vechi și pedagogiei muzeale.

Printre studii, fără a fi vorba aici de o selecție calitativă sau de preferință, ci mai degrabă una aleatorie cu scopul de a semnala conținutul divers și a stârni interesul, amintim, din secțiunea de istorie:

,,Societate Petru Maior – rol semnificativ pentru formarea intelectualității românești din Transilvania” autor Răducu Rușeț, care analizează reperele semnificative din evoluția societății amintite pentru a se lua notă de importanța acestei societăți culturale și începutul asociaționismului din Transilvania.

,,Recvirarea clopotelor transilvane în timpul Primului Război Mondial” – autor Elena Chiaburu, ce oferă o privire asupra distrugerii clopotelor în anii Primului Război Mondial, când autoritățile austro-ungare le-au rechiziționat sistematic de la biserici și mănăstiri.

,,Doamne de poveste ale Sălajului. Olivia Deleu și Olguța Cîmpeanu” – autor Mihaela Sabou; studiu ce își propune să scoată în evidență două tipologii feminine care prin prezența lor au valorizat societatea sălăjeană … fiind două femei care nu au fost eclipsate de partenerii lor de viață ci mai degrabă i-au potențat pe aceștia.

,,Grupuri de rezistență anticomunistă în județul Sălaj (1947 – 1958)” – autor Marin Pop, material ce analizează înființarea și activitatea organizațiilor anticomuniste de pe teritoriul județului Sălaj, ca ultim bastion al democrației interbelice.

,,The first years of the Foreign Politics of Ceaușescu regime in the documents or Hungarian Ministry Affairs. A synthetic approach” – autor Lakatos Artur. Problema principală asupra căreia se concentrează articolul este reprezentată de felul de a percepe evoluțiile din România pe planul politicii externe a diplomaților și oamenilor politici maghiari în cursul primilor ani ai regimului Ceaușescu.

,,Comunismul național și filmul istoric: între o relație ,,nepotrivită” și una de conivență. Cazul Românesc” – autor Gabriel Moisa. Articolul are în vedere evoluția filmului istoric românesc în timpul regimului comunist … intruziunea ideologică a regimului în acest domeniu și modul în care a intervenit regimul în acest tip de producție de film.

În secțiunea ,,Etnologie” putem citi despre:

,,Nostalgia <tradițiilor frumoase> ale satelor în presa mureșană. Clișee jurnalistice în prezentarea obiceiurilor populare” – autor Laura Pop. Jurnaliștii au preluat imaginea satului idilic, creată de etnografi, folcloriști, muzeografi … formulele tip des întâlnite în presă sunt respectarea, cinstirea și păstrarea cu ,,sfințenie”, ,,așa cum se cuvine” a tradițiilor populare din diverse zone, dar nu a oricăror tradiții, ci a celor frumoase.

,,Pomana catering, pomana la caserolă sau despre avatarurile comensalității funerare” – autor Corina Bejinariu. Studiul are în vedere ceea ce înseamnă astăzi în comuniunea alimentară în contextul obiceiurilor de înmormântare, respectiv comensalitatea funerară.

,, Poveștile femeilor din satele de sub Meseș: poale cu jană, plăcinte rătișe și strigoi cu duiumul” – autor Camelia Burghele. Materialul valorifică informațiile preluate din teren și se referă la costumul popular și împrejurările în care se purta costumul de sărbătoare, la bucătăria tradițională dar și la prezențele magice din imaginarul colectiv.

În secțiunea de ,,Carte veche” găsim articolul lui Ioan Oros – celui căruia îi este dedicat acest număr al Revistei Acta Mvsei Porolissensis: ,,Cercetarea cărții vechi și a istoriei culturii sălăjene – obiectiv major al activității științifice din cadrul MJIA Zalău (1951 – 2016)”- ce prezintă o sinteză a cercetării cărții vechi așa cum se reflectă aceasta în paginile anuarului despre care vorbim.

Și în final, în secțiunea de ,,Pedagogie muzeală” putem citi articolului lui Marius Marcu ,,Ghid de bune practici în construcția și mentenanța unui website cultural”.

Revista poate fi achiziționată de la sediul MJIA Zalău, str. Unirii nr. 9. Preț 50 lei.

Lectură plăcută!

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X