Back to all Post

Buna Vestire – Ziua Cucului

  • Buna Vestire este sărbătoarea în care Arhanghelul Gavril a anunțat-o pe Fecioara Maria că va da naștere Mântuitorului Iisus, fiul lui Dumnezeu.
  • Este o sărbătoare a bucuriei. Prin urmare, de Buna Vestire nu este bine să te cerți cu nimeni. Cei care nu respectă această tradiție vor avea ghinion tot anul.
  • Sărbătoarea de Buna Vestire a primit în tradiția populară și denumirea de Ziua Cucului, denumire legată de cântecul cucului care începe întotdeauna de Blagoveștenie și se sfârșește la Sânziene sau Sân Petru.
  • În această zi de mare sărbătoare, cucul cântă prima oară. Pasărea anunţă sosirea efectivă a primăverii, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma. Dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.
  • Se mai crede, de asemenea, că ouăle făcute în ziua de Buna Vestire nu sunt bune de pus sub cloști. Astfel gospodinele obișnuiesc să arunce ouăle din cuiburile păsărilor de curte, căci ies pui strâmbi, suciți, cu două capete.
  • În tradiţia populară se mai spune că 25 martie este prima zi a anului în care începe să cânte cucul. Fetele şi feciorii când îl aud prima dată cântând îl întreabă: „Cucule, cucule, câţi ani mai am până ce m-oi mărita/însura?”. Dacă cucul, după această întrebare nu mai cântă, e semn de bucurie, că se vor mărita/însura degrabă, iar dacă va cânta mai departe, de câte ori cântă cucul, atâţia ani mai au de aşteptat până la măritiş.
  • O altă tradiţie are legătură cu vremea din această zi de sărbătoare. Se spune că aşa cum va fi ziua de Buna Vestire va fi și cea de Florii şi de Paşte.
  • Tot în această zi se adună lucrurile de prisos de prin curţi şi li se dă foc.

”În 25 martie îi și zâua cucului, atunci vine cucu, da când ştii că trebuie să vină, începând de la începutul lui martie eşti pregătit să ai bani în buzunar că dacă vine cucu şi te prinde fără bani îi rău, dacă ai bani zici: Cucule, cucuţule, cu bani m-ai aflat, cu bani mă lasă, tot anu îţi mere bine. Dacă auzi întâi pupăza atunci ”te poţi bate tăt anu şi de deal şi de vale” că anu ala nu-ţi mere bine, dacă ai auzât pupăza înaintea cucului” –  Fărcaș Vilma, Cheud, Sălaj.

Olimpia Mureșan, muzeograf

 

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

Sari la conținut