Back to all Post

Bronzuri romane din nord-vestul Daciei Porolissensis

Realizatori: dr. Dan Deac (curator), dr. Horea Pop

Vernisaj: 18 mai 2018, ora 13, Muzeul de Artă Ioan Sima

Perioada de vizitare: 18 mai-22 iunie 2018

Expoziția Bronzuri romane din nord-vestul Daciei Porolissensis reunește puțin peste 300 de piese de epocă romană descoperite în castrele de la Porolissum, Buciumi, Romita și Românași și în așezările lor civile. Elementul central al expoziției este statuia colosală a împăratului Caracalla (Marcus Aurelius Antoninus) ale cărei fragmente au fost descoperite în comandamentul (Principia) castrului mare de pe dealul Pomăt de la Porolissum. O parte din fragmentele statuii se află la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, inclusiv elementul cel mai important și anume fața împăratului.

Un accent important s-a pus și pe religia de la Porolissum reflectată prin statuaria minoră. Astfel aici s-au descoperit reprezentări ale divinităților greco-romane (Marte, Venus, Priap, Amor, etc.) sau chiar a unor divinități provenite chiar din îndepărtatul Egipt. Statuetele au fost descoperite fie în temple, fie în barăcile soldaților, fie în casele din așezarea civilă. În casele romane existau locuri special amenajate, denumite lararii (dintre care unul a fost reconstituit în expoziție), unde proprietarii se rugau divinităților favorite.

Piesele de bronz cele mai numeroase, dar mai mici ca dimensiuni, sunt cele care decorau echipamentul militar, aplicile echipamentelor de cavalerie, fibulele (agrafele) sau podoabele feminine. Nu în ultimul rând, expoziția aduce la cunoștința publicului scrisul în mediul militar, prin exemplificarea plăcuțelor de identificare ale soldaților, sau a diplomelor militare care certificau lăsarea la vatră după 25 de ani a soldaților și acordarea cetățeniei romane.

Expoziția este ,,dublată” de un catalog bilingv cu titlul Artefacte romane de bronz din colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău/ Roman Bronze Artefacts from the Zalău History and Art County Museum, Cluj-Napoca, 2018, 93 p. (autor cercetător Dan Deac), ce reunește cele mai importante piese publicate, aproximativ 10 % din întreaga expoziție.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X