Venim cu vești din cadrul proiectului „ Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea ”!
Cofinanțată de către Administrația Fondului Cultural Național, activitatea noastră are ca scop documentarea, salvarea și valorificarea unor monumente istorice aflate într-o stare de conservare precară.
De data aceasta, mergem în mijlocul Bărăganului, la nord-est de localitatea Ivănești, comuna Ciulnița, județul Ialomița – unde se găsește Biserica „Cuvioasa Paraschiva”, aflată în Lista Monumentelor Istorice (cod IL-II-m-B-14133) și care a fost abandonată în anul 1997, când s-a construit o biserică nouă.
Satul Ivănești se întindea înainte de anii ‘70 din sec. XX, până la râul Ialomița, iar biserica veche se afla în centrul localității. În urma ridicării pânzei freatice și a inundațiilor provocate de râu, localnicii au părăsit zona joasă a satului și s-au limitat să locuiască doar pe terasa înaltă.
Biserica a fost ridicată între anii 1844 -1854, de către familia boierului Gheorghe Cruţu. Lăcașul de cult se remarcă prin stilul tradițional muntenesc: structura masivă a zidurilor, planul în formă de cruce, turla din lemn de salcâm, ridicată deasupra pronaosului, coloane de inspirație grecească la intrare. La construcția bisericii au fost folosite blocuri de granit, transportate din Dobrogea cu carele trase de boi.
Există o legendă despre Biserica din Ivănești, care spune că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, câțiva soldați nemți s-au refugiat în această biserică, însă au fost găsiți de militarii ruși, care i-au executat chiar în altarul bisericii. Oamenii locului cred că de atunci edificiul este bântuit de sufletele celor uciși și au denumit lăcașul de cult „Biserica dracilor”.
Deși în trecut era una dintre cele mai impunătoare biserici din zona Bărăganului, astăzi se află într-o stare avansată de degradare: turla şi acoperișul s-au prăbușit, zidurile sunt deteriorate, ușile și ferestrele lipsesc, iar piatra de pisanie este crăpată și aruncată în pronaos. S-au mai păstrat doar câteva părţi din iconostasul original şi din pictura inițială.
Modelul 3D al Bisericii „Cuvioasa Paraschiva” intră în prelucrare chiar în această săptămână, dar între timp – vă invităm să vizitați colecția noastră de pe Sketchfab:
Monumente 3D by Institutul Național al Patrimoniului on Sketchfab
unde puteți să descoperiți și alte monumente istorice aflate într-o stare de conservare precară – atât clasate în Lista Monumentelor Istorice, cât și unele care nu au fost înscrise în această evidență și, prin urmare, nu sunt încă protejate legal.
Alte informații despre Biserica din Ivănești și despre schimbările de peisaj din zonă, puteți afla de aici: https://peisaje-arheologice.ro/monument-biserica…/
Mai multe informații despre proiectul „Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania , Muntenia și Dobrogea”, vă invităm să citiți aici: https://muzeuzalau.ro/monumente-3d-proiect-afcn/
Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația Eurocentrica, Asociația ARHAIC.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.