Back to all Post

Asociația Culturală Tomis, Asociația Historia Renascita și Asociația Amicii Muzeului

Vor fi prezenți la POROLISSUM FEST – FESTIVALUL ROMAN ZALĂU POROLISSUM

30 iunie – 01 iulie 2018

„Asociația Culturală Tomis” a fost înființata ca asociație nonguvernamentală în Constanța și desfășoară activități de reconstituire istorică pentru diverse epoci istorice, începând cu perioada antica. Asociația își propune recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viața cotidiană, civilă și militară a civilizațiilor greacă, dacică și romană, medievală, otomană, războiul de independență, primul și al doilea război mondial. 

Suntem partenerii Muzeului Militar Constanța, participam la evenimente atât la muzeu, dar și la evenimente pe plan local, național și internațional, dedicate istoriei antice și colaboram cu o serie de grupuri similare din țară și din Europa. 

În prezent facem reconstituire istorica pentru: Traco-Geto-Daci, Legio XI Clavdia Pia Fidelis, Solenses Seniores, Legiunea a V-a Alaudae, Ludus Tomitanus, Nimfele Tomis, Regimentului 34 Infanterie “Constanța”: suntem implicați, alături de Muzeul Militar Constanța, în reconstituirea acestui regiment din Primul Război Mondial.

Avem în plan ca în scurt timp să începem reconstituirea istorică și pentru epoca neoliticului, Greci, Bizantini, vikingi, cavaleri templieri, medievali timpurii, otomani.

Asociația Historia Renascita este singura asociație de reconstituire antică din zona de sud a țării, a Munteniei și Olteniei. Ca principal obiectiv, Historia Renascita își propune promovarea patrimoniului istoric și cultural, precum și a istoriei spațiului în care trăim, fiind axată pe perioada civilizației dacice clasice și cea daco-romană. În cele trei sezoane activitatea asociației Historia Renascita a fost una bogată, prin participarea la peste 40 de evenimente, dintre care 7 internaționale. În cadrul asociației Historia Renascita funcționează încă de la înființare grupul Geto-dacii Sudcarpatici, iar de anul acesta Legiunea a IIII-a Flavia Felix și grupul Celtae Bellatores.

ASOCIAȚIA AMICII MUZEULUI din ZALĂU

Scopul asociaţiei îl constituie: promovarea culturii şi a valorilor patrimoniale cu reprezentare regională. Asociaţia AMICII MUZEULUI din Zalău a fost înfiinţată în anul 2011. ASOCIAŢIA AMICII MUZEULUI a participat la peste 50 de festivaluri de reconstituire istorică în țară și străinătate (2011-2017) și cuprinde trei grupuri de reenactment antic (reconstituire istorică antică):

  • Grupul de reenactment (reconstituire istorică) antic roman poartă denumirea de LEGIO VII GEMINA FELIX PIA FIDELIS şi reprezintă reconstituirea unei vexillatio dintr-o legiune, adică o cohortă (unitate militară) romană care a staţionat la Porolissum (în castrul de piatră de pe dealul Pomăt). Acest grup reconstituie aspecte ale civilizaţiei romane legate de: armată, economie, gastronomie, religie etc. Cohorta reconstituie diverse manevre de front şi paradă executate de armata romană dar şi manevre ofensive şi defensive executate în timpul luptelor: defilare, întoarceri în flanc, testudo, orbi, cuneus, atacuri, retrageri ş. a. 
  • Grupul de reenactment (reconstituire istorică) antic dacic poartă denumirea de LUPII DACIEI şi reprezintă reconstituirea unor războinici daci din zona de nord-vest a Daciei. Acest grup reconstituie aspecte ale civilizaţiei dacice (armată, economie, gastronomie, religie etc).
  • Grupul de reenactment (reconstituire istorică) antic dacic poartă denumirea de MAGNA SARMATIA şi reprezintă reconstituirea unor războinici sarmați aliați cu neamuri germanice din zona de nord-vest a Daciei. Acest grup reconstituie aspecte ale civilizaţiei antice barbare (armată, economie, gastronomie, religie etc).

 

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X