Back to all Post

ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ PE VALEA SOMEȘULUI

În contextul globalizării accelerate, a ubanizării ruralului și a migrației sezoniere pentru muncă în Occident, ahitectura și sistemul de locuire au fost expuse unor transformări vizibile.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău propune expoziția ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ PE VALEA SOMEȘULUI ca punct de plecare pentru o discuție despre subiectul „caselor bătrânești” dar și al „caselor ca la oraș”.

Expoziția va avea câteva secțiuni: Valea Someșului – istorie și cultură (mergând de la satul tradițional până la fenomenul social al migrației sezoniere), Casa noastră (cu prezentarea unui interior de pe Valea Someșului), Arhitectură, locuire, clădiri (reconstituirea sau expunerea unor elemente, materiale, detalii arhitectonice privind construcţia caselor), Meșteșuguri locale (mai ales tâmplăria, cu reconstituirea unui atelier de tâmplărie).

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 8 decembrie, ora 13.00, la Muzeul de Artă Ioan Sima.

După vernisaj se va organiza o masă rotundă – TRECUT ȘI PREZENT ÎN ARHITECTURĂ, HABITAT ȘI LOCUIRE RURALĂ (Valea Someșului) – la care vor fi invitați toți cei prezenți la vernisaj, dar și toți primarii comunelor în care au fost susținute cercetările de teren, pentru a puncta concluziile proiectului de cercetare socio-etnografică în zona Someșului.

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X