Back to all Post

Arhitectura tradițională pe Valea Almașului

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău derulează un proiect de cercetare a arhitecturii tradiționale (alături de temele adiacente: sisteme de locuire, habitat rural, amplasamentul caselor, tehnici de construcție, practici și obiceiuri la construcția caselor, arhitectura anilor 60 – 70, variante arhitecturale moderne, locuințele migranților) în satele de pe Valea Almașului.

Au fost cercetate până acum comunele Almașu (Jebucu, Stana, Băbiu, Țăud, Mesteacănu, Almaș) și Fildu de Jos (Fildu de Jos, Fildu de Mijloc, Fildu de Sus).

Au fost chestionați o serie de martori cu care s-au realizat interviuri înregistrate și s-a constituit o arhivă de fotografii reprezentative la temă.  Au fost identificați meșteri lemnari din zonă care vor fi chestionați în privința specificului local al arhitecturii tradiționale.

Cercetările vor continua în celelalte sate ale zonei.

Pentru că în anii precedenți s-a desfășurat un proiect de cercetare similar pe Valea Someșului, finalizarea proiectului actual va permite și un studiu comparativ între două subzone etnografice distincte ale Sălajului.

dr. Camelia Burghele

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X