Acta Mvsei Porolissensis Vol. XXXVII/2015

MONICA GUI, Institute of Archaeology and Art History Cluj-Napoca, Romanian Academy, Cluj Branch, 12–14 M. Kogălniceanu Street, 400084, Cluj-Napoca, RO; e-mail: monica_gui@ymail.com.

SUMMARY: In 1977, a copper-alloy figurine perched on a socket, discovered some years earlier in the locality of Ortelec (at the outskirts of Zalău city, also near the ancient site at Porolissum) was published as a military signum. The strongest argument in favour of this function was the fact that it illustrated a capricorn, mythical creature which was thought to be connected with legio XIII gemina. Later it turned out to represent a hippocamp, but the initial interpretation was maintained. Although there were some suggestions that it might, in fact, be a carriage fitt­ing, it was never seriously analysed. The purpose of the present note is to discuss this possibility and at the same time provide adequate and complete description and illustrations, as some significant details were omi­tted in the previous publications.

KEYWORDS: Roman Dacia, Roman bronzes, signum militare, Roman transport, vehicle mount, capricorn, hippocamp

REZUMAT: O figurină de bronz cu tub de înmănușare, descoperită pe raza localității Ortelec (la periferia orașului Zalău, de asemenea în apropierea sitului de la Porolissum), a fost publicată în 1977 ca fiind un signum militar. Cel mai puternic argument invocat pentru a susține această funcție era acela că figurina reprezenta un capricorn, făcându-se aluzie la legiunea a XIII-a Gemina. Ulterior, s-a observat că piesa reda în realitate un hipocamp, dar interpretarea inițială a fost păstrată. Deși au apărut unele sugestii privind un rol alternativ, acela de garnitură de car, varianta respectivă nu a fost niciodată analizată în mod real. Scopul notei de față este acela de a aduce în discuție această posibilitate și de a propune o interpretare clară. În același timp, vor fi oferite atât o ilustrație adecvată, cât și o descriere completă, întrucât unele detalii semnificative au fost omise în publicările anterioare.

CUVINTE-CHEIE: Dacia romană, bronzuri romane, signum militare, transport, garnitură de car, capricorn, hipocamp

Full Text:  PDF

 

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X