Acta Mvsei Porolissensis Vol. XXXVI/2014 

CRUCIȚA LOREDANA BACIU, Doctorand la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, Școala Doctorală „Istorie, Cultură, Civilizație”. Adresă de e-mail: loredanabaciu26@yahoo.com.

ABSTRACT: Due to their content, rich in vitamins and minerals, some foodstuff can influence the health of the human organism, especially in what concerns the metabolic and the respirators diseases. This fact was demonstrated by recent studies, but deep down into the human conscience, such thought existed from millennia ago. In rural Romania, at the beginning of the XXcentury, only naturopathic therapies were used. In the urban space, foodstuff had continued to have that privilege to be seen as a medicine. In order to explain that ability that some foodstuffs have in the organism’s recovery, some doctors conducted experiments which to reveal if their efficiency was real and what chemical compound was responsible with it. This study aims to show how Romanian townspeople relied to those beliefs in the beneficent power of food, foods that were recommended by doctors and diets customized for each disease. Of course, if some foodstuffs have power to heal, they had also the power to poison the human organism. In addition, we intend to show in what circumstances foods can become harmful. To do so, we used as primary sources the press and some studies meant to teach their readers elements of hygiene and healthy behavior.

KEYWORDS: food, medicine, health, diet, diseases.

REZUMAT: Datorită conținutului lor in chimic, anumite alimente pot influența starea de sănătate a organismului uman, în special în ceea ce privește bolile metabolice și respiratorii. Acest fapt a fost demonstrat de studii recente, dar adânc impregnat în cultura populară asemenea credințe dăinuiesc de veacuri. In mediul rural, la începutul secolului XX, doar terapiile bazate pe proprietățile terapeutice ale alimentelor erau folosite. Mediul urban a preluat aceste credințe pe care le-a perpetuat datorită resurselor financiare limitate deținute. Medicii și igieniștii practicanți din această perioadă s-au preocupat de aflarea misterului din spatele alimentelor medicament. Ei au făcut experimente pentru a determina eficiența reală a alimentului și compusul chimic responsabil pentru efectele acestuia. Așadar, studiul de față își propune să arate maniera în care orășenii începutului de secol XX s-au raportat la credințele în puterea binefăcătoare a alimentelor, alimentele care erau recomandate ca medicamente de doctori și dietele recomandate pentru diferite boli, așa cum apar ele în presa vremii. În contrapondere, dacă unele alimente au puterea de a vindeca, altele pot otrăvi. Ne propunem așadar să arătăm și în ce condiții alimentele devin dăunătoare. În demersul acesta, vom folosi drept surse primare articole din ziare și din lucrări de specialitate, îndrumări ale medicilor vremii pentru o viață lungă și sănătoasă, dar și îndrumări elementare de igienă.

CUVINTE-CHEIE: alimente, medicină, sănătate, dietă, boli

Full Text:  PDF

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X