Back to all Post

Amintiri din Decembrie ’89 – Mircea Bărdașu

La împlinirea a 35 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989 vă oferim o serie de mărturii personale ale celor care au trăit acele momente. Aceste povești surprind zilele de confuzie, tensiune, speranță și schimbare care au marcat acea perioadă, oferind o perspectivă interesantă asupra Revoluției române..

Această serie își propune să păstreze vie memoria unei pagini importante din istoria noastră, punând în lumină trăirile și gândurile oamenilor obișnuiți în mijlocul unei schimbări majore.

 „În 20 decembrie am ajuns acasă (de la Canal – n.n.), în 21 am luat legătura cu niște prieteni pe care-i aveam aicea și aveam încredere în ei, și le-am spus:  – Măi, care-i situația? Și am mai aflat acolo, mai știam una alta, că așa este pe șantier. Și în 22 am ieșit și am fost împreună cu Haș, inginerul Haș de la Proiectări, primul pe Platou. Și mai erau încă niște cetățeni pe acolo. Mai era și Muri, că l-am văzut pe Mureșan, că era tot timpul pă piept cu câte o plancartă din aia. (…) Era în 22, pe la 11, 11 și ceva. În 22, după ce au venit din platforma industrială organizat, s-au adunat… a venit foarte multă lume din toate părțile. Pe Platou s-au adunat, au fost trei mii, patru mii de oameni, cred că. Și s-au adunat acolo, au început scandările, au început: Sus!… Jos!… Și s-a luat un tricolor ca să nu se intre în sediu, că erau încă în sediu tăvarășii (…) S-a pus un cordon acolo, iar Mănăilă era în fața cordonului. Mănăilă a apărut după 11 și jumătate, când a început să vină lumea. (…) Și, ce facem, să facem, să organizează cine intră, cine intră în sediu. Și, uite (îmi arată – n.n.) s-a făcut tabelul ăsta la intrare de către Mănăilă. E scrisul lui. El a preluat comanda în calitate de conducător al revoluției. (…) În balcon s-a ieșit imediat după ce au fost îndepărtați (tovarășii – n.n.).  Diferite persoane au venit, au vorbit, până când l-au pus pe Muri (la intrare – n.n.). Deci, după ce am intrat, s-a pus la dispoziție mașină, să-i ducă pe fiecare dintre membrii Comitetului Județean de partid și de la Consiliul Județean, pe conducători, să-i ducă acasă. Au fost evacuați prin spate, ca să nu fie scandal, i-au dus acasă. Deci, nu mai erau conducătorii, nici ai partidului, nici ai Consiliului Județean, nici tovarășa prim-secretar (Maria Ștefan – n.n.)” – Mircea Bărdașu.

Dr. Marin Pop, istoric

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2025. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate