Back to all Post

Parteneriat ,,Ambulanța pentru Monumente” și ,,Pixels for Heritage”

Asociația ARHAIC (cea care derulează programul ,,Ambulanța pentru Monumente” – program ce a câștigat cel mai important premiu european din domeniul patrimoniului, Premiul Europa Nostra2020) s-a alăturat Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău și Institutului Național al Patrimoniului, mai precis proiectului PIXELS FOR HERITAGE derulat de aceste două instituții, în vederea conservării digitale a bisericilor de lemn din Sălaj și din împrejurimi.

Astfel, prima biserică de lemn pentru care a fost realizat un model 3D este biserica de lemn din Zalnoc, monument istoric la care în prezent se realizează lucrări de urgență pentru punerea sa în siguranță prin programul „Ambulanța pentru Monumente”.

Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli” din Zalnoc a fost construită la începutul secolului 18, literatura de specialitate reținând ca an al edificării sale anul 1700, în baza unei presupuse inscripții care se afla cândva deasupra ușii de la intrare.

A fost una dintre primele biserici de lemn din Sălaj despre care s-a scris, profesorul și preotul piarist Czirbusz Géza dedicându-i în anul 1900 un articol în paginile ziarului budapestan „Magyar Állam”. De asemenea, biserica a fost cercetată și de către Fetzer János Ferencz, călugăr minorit și profesor la Șimleu Silvaniei, cel care a scris primul articol dedicat bisericilor de lemn din Sălaj. 

Despre această biserică cât și despre istoria satului Zalnoc a scris și preotul Ioan Buteanu în lucrarea sa „Din monografia satului Zalnoc”, publicată în ziarului „Plugarul” în 1924. Acesta a consemnat date inedite despre evoluția istorică a bisericii și a prezentat o descriere amănunțită a lăcașului de cult. Potrivit acestuia, biserica a fost făcută de iobagi și de meșterul Petre, pe locul dat de baronul Kemény din Chieșd.

În exterior, pereții bisericii au fost văruiți. Interiorul său a fost decorat cu pictură în a doua jumătate a secolului 18, realizarea picturii fiindu-i atribuită zugravului Nechita.

Privitor la sistemul constructiv, edificiul face parte din categoria de biserici de lemn cu acoperiș decroșat peste altar, sistemul de îmbinare a elementelor de lemn fiind unul tradițional (coadă de rândunică). Intrarea în biserică este pe latura de sud. Are planimetria obișnuită: pronaos, naos dreptunghiular și absidă decroșată în partea sa estică. Bolta peste naos și altar este de tip semicilindric. Turnul clopotniță este așezat peste pronaos. Șarpanta bisericii este realizată din căpriori din stejar, învelitoarea fiind din șindrilă.

Ultima reparație a avut loc în anul 1980.

1 Comment

  • […] Lăcașul de cult cu hramul „Sfinții Arhangheli” din Zalnoc a fost construit la începutul secolului 18, literatura de specialitate reținând ca an al edificării sale anul 1700, în baza unei presupuse inscripții care se afla cândva deasupra ușii de la intrare. A fost una dintre primele biserici de lemn din Sălaj despre care s-a scris. Se precizează că biserica  a fost făcută de iobagi și de meșterul Petre, pe locul dat de baronul Kemény din Chieșd. În exterior, pereții lăcașului de cult au fost văruiți, iar interiorul a fost decorat cu pictură în a doua jumătate a secolului 18, de zugravul Nechita. Ultima reparație a avut loc în anul 1980. […]

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X