Back to all Post

A fost Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022

Cercetătorii și pasionații de știință și-au dau întâlnire pe data de 30 Septembrie 2022 la Noaptea Cercetătorilor Europeni, cel mai captivant eveniment despre știință și cercetare, în care publicul a avea ocazia să cunoască oamenii din spatele cercetătorilor și să înțeleagă mai bine cât de importantă este munca de cercetare pentru viața de zi cu zi.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, fiind un eveniment ce atrage anual peste 1,5 milioane vizitatori, care au ocazia să interacționeze cu oameni de știință de pe întreg continentul și nu numai. Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022 s-a organizat simultan în 25 țări, iar peste 400 orașe au fost gazda evenimentului care și-a propus să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.  

În România, Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022 s-a desfășurat în 26 orașe, printre care și municipiul Zalău, fiind cel mai potrivit eveniment pentru toți cei care au o minte curioasă, își doresc să înceapă o carieră în cercetare sau sunt, pur și simplu, pasionați de știință.

Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi 

Sanda este arheolog. Adeseori, pe șantierul arheologic, o găsim între  utilaje grele care pregătesc terenul pentru o viitoare autostradă. Sanda are o superputere care o face să oprească utilajele din lucru exact când trebuie și să pornească în aventura descoperirii. Acolo unde noi vedem doar pământ răscolit, Sanda se folosește de superputerea ei să citească mii de ani de istorie și să reconstituie așezările, locuințele și chiar felul în care trăiau oamenii din cele mai vechi timpuri. Acolo unde noi vedem un ciob, ea poate să ne spună povestea făuririi unui vas de acum 5.000 de ani. Acolo unde noi vedem pete de culoare diferită a pământului, Sanda poate să ne spună dacă e o locuință, un cuptor, o groapă sau un mormânt.

Superputerea Sandei este știința acumulată în ani de cercetare. De Noaptea Cercetătorilor Europeni, Sanda și-a împărtășit priceperea  cu un echipaj de liceeni de la Colegiul Național Silvania din Zalău. Ei au fost cercetători pentru o zi și au intrat în lumea cunoașterii științifice.

Și pentru că Sanda nu este singura de la muzeul nostru cu superputeri în cercetare, ni s-au alătură în aventura cunoașterii alte două echipaje Science Power. Astfel, dacă echipa  tinerilor de la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” din Zalău a fost  inițiată  în cercetarea  universului țărănesc (cercetarea etnografică), cea a celor de la Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” a fost provocată să descopere poveștile urbane ale Zalăului.

Pornind la drum cu o scurtă pregătire teoretică în muzeu, ritualul de inițiere în cercetarea științifică pentru ucenicii noștri a însemnat o zi de cercetare în teren (pe șantier arheologic, la povești cu bătrânii satului, dar și cu orășenii), alături de cercetătorii noștri cu superputeri. Și poate experiența a fost atât de interesantă încât unii dintre tinerii noștri învățăcei vor fi viitori cercetători, alegând o carieră în fascinanta lume a cunoașterii.

30 Septembrie –  Ziua Science Power

În sala Transilvania din Zalău, în 30 septembrie, cele trei echipaje de liceeni din Zalău și-au chemat susținătorii –  colegi, profesori și prieteni –  în fața cărora și-au prezentat rezultatele cercetărilor din teren. În ropote de aplauze și chiar momente coregrafice dinspre public, cei nouă liceeni de la la Colegiul Național Silvania, Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” și Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” au fost vedetele evenimentului.

Și pentru că nu se putea încheia fără o tombolă, organizatorii au pus la bătaie nu mai puțin de 22 de premii constând în penare, rucsacuri și tricouri. Rezultatul? Accesați link-ul de mai jos pentru a vedea mai multe:

Noaptea Cercetătorilor Europeni în Beciul Cultural

La Zalău, Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022 s-a încheiat cu vizitarea gratuită a expoziției temporare ”Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”, realizată în cadrul proiectului cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. În ultimii ani, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a derulat printre programele sale un amplu demers de digitalizare a clădirilor de patrimoniu în stare de precolaps sau colaps, atât de pe teritoriul județului Sălaj, cât și din restul țării, prin care își propune salvgardarea patrimoniului imobil în format digital. Expoziția propusă publicului spre vizitare gratuită de NCE2022 a  oferit acestuia acces virtual prin intermediul echipamentelor VR la o serie de opt clădiri de patrimoniu, scanate prin metoda fotogrammetrică, facilitând un mod inedit de explorare a patrimoniului imobil prin  interacțiunea directă cu modelele 3D realizate de noi.

Filmare și montaj: Cristian Spînu

 

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

Sari la conținut