Back to all Post

,,100 de ani de cercetări arheologice în Sălaj (1918 – 2018)”

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău organizează miercuri, 12 decembrie 2018, de la ora 15, lansarea volumului ,,100 de ani de cercetări arheologice în Sălaj (1918 – 2018)”  autori : Dan Băcueț-Crișan, Sanda Băcueț-Crișan, Ioan Bejinariu, Horea Pop, Horațiu Cociș și Dan Deac, apărut la Editura Mega și Editura Porolissum. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă ,,Ioan Sima” Zalău.

                Acțiunea are loc în cadrul manifestărilor organizate de Muzeu cu ocazia Centenarului Marii Uniri și oferă prin intermediu acestui volum și a prezentărilor care vor avea loc cu această ocazie, o perspectivă sintetică asupra cercetărilor arheologice derulate în ultimii 100 de ani în limitele administrative actuale ale județului Sălaj.

Pentru fiecare epocă istorică studiată sunt prezentate categoriile de obiective arheologice identificate și abordate, natura cercetărilor arheologice (cercetare de suprafață, sondaj arheologic, săpătură sistematică, săpătură preventivă, săpătură de salvare), evidențiindu-se siturile care au oferit cele mai interesante rezultate. De asemenea, ne-am propus să prezentăm metodele și metodologiile utilizate fie în abordarea unui sit (săpătura arheologică în sine) fie în derularea și aprofundarea unor teme de cercetare de lungă durată cu scopul de a evidenția racordarea/neracordarea procedeelor utilizate pe parcursul celor 100 de ani (investigare/analiză/interpretare) la tendințele arheologiei europene. Practic, avem în vedere oferirea unei imagini de ansamblu asupra stadiului cercetărilor, cu obiectivele atinse dar și cu sincopele, stagnările ori regresul datorate unor cauze diverse (politice, economice, sociale).” – se arată în Cuvântul Inainte al autorilor volumului.

Alături de aspectele privind evoluția cercetărilor arheologice în perioada 1918-2018 volumul aduce în atenția publicului și 100 de artefacte descoperite în Sălaj, în situri arheologice reprezentative pentru evoluția zonei în epocile istorice studiate.

Vă așteptăm!

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X