,,Venus” de Zăuan

Vă prezentăm în cadrul mini-seriei ,,Poveștile patrimoniului”, povestea uneia dintre cele mai frumoase piese neolitice descoperite pe teritoriul județului Sălaj: ,,Venusˮ de Zăuan. Statueta a fost descoperită în anul 1976 în așezarea neolitică de la Zăuan-Dâmbul Cimitirului (5500-5300 î.Hr).

,,Tors” de Ion Irimescu

Vă prezentăm episodul 2 din ,,Poveștile patrimoniului” și anume povestea sculpturilor lui Ion Irimescu aflate în patrimoniul muzeului și care sunt expuse în Galeria de artă ,,Ioan Sima”.

,,Spăcelul cu platcă”

Acest episod al ,,Poveștile patrimoniului” vă prezintă o altă piesă a portului popular feminin, și anume cămașa sau spăcelul cu platcă de pe Valea Someșului.

,,Jobenul”

Acest episod al ,,Poveștilor patrimoniului” vă prezintă povestea jobenului, acest accesoriu nelipsit din vestimentația bărbătească timp de aproape 200 de ani.
 
 

,,Zadia”

Un nou episod din ,,Poveștilor patrimoniului – Zadia”, un element nelipsit din portul popular feminin din zona Sălajului.
 
 
 

Statueta lui Sarapis

Un nou episod din ,,Poveștile patrimoniului” în care aflăm povestea lui Sarapis și a statuetei sale descoperită la Porolissum și aflată în patrimoniul muzeului nostru.

”Pintenul medieval de la Aghireș”

Povestea de azi de la ,,Poveștilor patrimoniului” este despre pinten și jocurile de noroc. Care este legătură între cele două? Vă invităm să aflați acest lucru vizionând filmului nostru.

”Ioan Sima”

,,Poveștile patrimoniului” – despre Ioan Sima, omul și pictorul înfățișat de documentele personale donate de acesta muzeului nostru.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate