Ziua Națională a României sărbătorită la muzeu

Ziua Națională a României a fost sărbătorită într-un cadru festiv deosebit la Muzeul Județean de Istorie și Artă-Zalău, având ca motto ideea de comuniune, de sărbătoare, de bucurie și redescoperire a acelor valori care ne unesc.

Cu această ocazie a fost realizată a expoziție foto-documentară intitulată „Ziua Națională a României de-a lungul istoriei” și au fost organizate numeroase ateliere interactive pentru copii și familiile lor: atelier de confecționat stegulețe și cocarde tricolore; atelierul „zestrea românilor” – concurs de identificare a cât mai multe locații de monumente istorice și personalități ale României; atelier de linogravură, în cadrul căreia s-a imprimat stema României; concursul „Ce-ți doresc eu ție …?”, în cadrul căruia au fost premiate cele mai convingătoare urări de Ziua Națională; concurs de tombolă cu premii, etc.

Vizitarea expoziției de bază a muzeului, a Sălii „Galeria marilor personalități sălăjene”, a Galeriei de Artă „Ioan Sima” și a expoziției temporare „Pe urmele lui Marte” s-a făcut gratuit, cu ghidaj de specialitate din partea muzeografilor.

Nu în ultimul rând, participanții au fost invitați la degustarea unei mâncări tradiționale de post („păsulă cu curechi”) și la un pahar de vin preparat după o rețetă romană.

************************************************************************************

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Primul eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005 şi a atras până acum peste 1,5 milioane de vizitatori.

Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul,

iar vizitatorilor şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.Proiectul se adresează minţilor curioase și tinerilor care se doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative (http://www.noapteacercetatorilor.eu/)

                 Din 2015, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău s-a aliniat acestei direcții dezvoltând un eveniment care a avut o mare priză la public, fapt reflectat de numărul mare de participanți implicați în acest eveniment. Conferinte, vizitare muzeului, laboratoarelor sau depozitelor la care s-au adăugat numeroase activități interactive desfășurate în colaborare cu Centrul de Cercetări Biologice- Gradina Botanică „Vasile Fati” – Jibou, Colegiul  Alecsandru Papiu Ilarian Zalău, Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai Zalău, Liceul Tehnologic Voievod Gelu, Colegiul Silvania Zalău, Școala Gimnazială Corneliu Coposu Zalău și Palatul Copiilor Zalău au introdus evenimentul muzeului în  atenția organizatorilor de la nivel național, pentru anul 2016 fiind invitați a face parte din proiectul acestui eveniment co-finanțat prin Programul de Cercetare și Inovare al Comisiei Europene.

Mai mult...

************************************************************************************

Noaptea Muzeelor 2016

Noaptea Muzeelor la Zalău a avut un program bogat, la care ne-am distrat zi și noapte împreună cu copiii și părinții lor. Sâmbăta i-am primit în ”atelierul de confecționat lampioane” pentru iluminat în Noaptea Muzeelor; am instruit micii soldați în cadrul ”Legiunii copiilor” și i-am recrutat în ”Hoarda barbară”. 

Totodată, ”micii bucătari și rețetele bunicilor” ne-au ajutat și am copt biscuiți romani pe vatră, urmând ca expoziția ”Istoria în miniatură” să-i incite pe toți copiii la un concurs de identificat intrușii din rândul soldățeilor miniaturali. Cei care au încercat cum e să fii ”ghid pentru o noapte la muzeu”, au condus vizitatorii nocturni ai muzeului în sălile de expoziții.

Duminica am cusut pe etamină în atelierul etnografic ca pe ”cămașa tradițională”, iar ”micii arheologi în căutarea comorilor” au dat de adevărate bijuterii: soldăței de plumb, inele, insigne și alte surprize ”ieșite din pământ”. ”Urmașii lui Wilhelm Tell” au participat la un concurs de tras cu arcul, programul sfârșind cu premierea tuturor câștigătorilor la concursurile cuprinse în program.

Și toate astea … pentru că muzeul este al tuturor!

Am doar 65 de ani! Sunt veșnic tânăr! De ziua mea te aștept la Noaptea Muzeelor- 21 mai 2016.

Ai puterea de a schimba istoria! Participă la concurs  și  corectează falsurile istoriei din expoziția ”Istoria în miniatură”.

Mai mult...

************************************************************************************

Atelier: Credeți în magie? (despre magie și vrăjitorie,între tradiția satului și modernitatea orașului)

În cadrul activităților dedicate Săptămânii Cercetării, dr. Camelia Burghele a coordonat un atelier de magie la care au participat trei clase de elevi de la Școala Generală „Simion Bărnuțiu” și Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău (27 – 28 septembrie). Proiectul cultural s-a numit Credeți în magie? (despre magie și vrăjitorie, între tradiția satului și modernitatea orașului) și a constat într-o prelegere despre temă și prezentarea unor fotografii din satele sălăjene, cu accent pe valorificarea cercetărilor științifice de teren și un dialog cu elevii prezenți; pentru că activitatea a stârnit interes în rândul elevilor, va fi dezvoltată, în anul 2017, într-un proiect educațional mai amplu.

************************************************************************************

Proiect expoziționalPoveștile muzeului” a fost derulat pe parcursul anului 2016 în parteneriat cu Liceul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău. Proiectul a avut o dublă finalitate: elaborarea unui instrument de promovare a expoziției de bază a secției de istorie ”Vasile Lucăcel” dar și editarea unui ghid al acestei expoziții adresat celor mai mici vizitatori, copii de vârstă preșcolară și elevi din ciclul primar. Cei mici sunt introduși în atmosfera expoziției muzeale prin intermediul unor povești care rescriu atmosfera fiecărei epoci reconstituită în modulele expoziționale. Pentru o maximă atractivitate, textul de pe paginile viu colorate ale ghidului sunt însoțite de fotografii și desene realizate de elevii Liceului de Artă.

************************************************************************************

afise-eros

Expoziţia Eros şi sexualitate în Dacia romană propune publicului o altfel de abordare. Subiectul, vechi de când lumea, poate părea tabu pentru o societate aflată de prea mult timp într-o criză identitară. Încercând să trecem peste falsa pudoare din societate, alimentată de discursuri mai mult sau mai puţin morale, dorim să prezentăm vizitatorului un excurs prin reprezentările artistice, figurative ale lumii romane despre corpul uman în diferitele sale ipostaze. Fie că sunt zei, oameni obişnuiţi, prostituate sau „clienţi” ori cupluri conjugale, aceştia au fost reprezentaţi precum natura ori divinitatea i-a zămislit: în nuditatea care nu ruşina, nu determina oprobiul comunităţii, nu genera atitudini pudibonde.

Evenimentul expoziţional, organizat la iniţiativa Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, în colaborare cu opt alte instituţii muzeale de prestigiu din Transilvania, Oltenia şi Banat, concentrează în jur de 100 de piese reprezentative pentru demersul propus şi se adresează în primul rând segmentului de vârstă începând cu 16 ani.

Dr. Horea POP, curator expoziţie.

Ideile de excepţie merită consemnate peste timp!

Aceasta este raţiunea care motivează prezentul demers editorial, respectiv catalogul expoziţiei „Eros şi sexualitate în Dacia romană”, un instrument ce se doreşte a fi nu doar o sursă veritabilă de informare a publicului interesat, ci şi un document care să fixeze, în timp, propuneri şi colaborări instituţionale de succes. Chiar dacă, actualmente, conjuncturile economice nu sunt extrem de favorabile apariţiilor editoriale, avem convingerea că actul cultural de calitate, menit să educe publicul în spiritul respectului faţă de valorile patrimoniale, nu poate fi livrat în absenţa unor asemenea instrumente tipărite.

Într-o lume în care vorbim tot mai mult despre „tehnicile instituţionalizate de intervenţie asupra corpului” în scopul manipulărilor identitare, dar mai ales a contracarării efectelor îmbătrânirii, un excurs expoziţional prin istoria reprezentărilor antice ale nudităţii şi atributelor sexuale este pe deplin justificat. De asemenea, într-o perioadă în care societatea românească pepetuează încă atitudini de falsă pudoare asupra chestiunilor asociate sexualităţii (deşi mediile informaţionale proliferează forme şi expresii absolut deşănţate şi necontrolate), o privire retrospectivă asupra subiectului devine aproape necesară şi educativă.

Dincolo de aceste argumente de ordin conceptual ce justifică opţiunea pentru tematica expoziţiei, ne-am lăsat „seduşi” şi de avantajele de marketing ale ideii, având în vedere că şi muzeele trebuie să identifice, tot mai mult, subiectele, activităţile şi formele de comunicare cu cea mai mare „priză” la public. Nevoia atragerii unui public cât mai divers, cea a unei prezenţe cât mai consistente în viaţa comunităţii, reprezintă o provocare majoră pentru muzee, obligă specialiştii la abandonarea „turnului de fildeş” şi la căutarea unor soluţii extrem de creative şi bine racordate la preocupările societăţii. Pentru a schimba percepţia muzeeelor ca spaţii prăfuite, plictisitoare şi anacronice nu avem altă şansă decât aceea de a ne construi un public, convingându-l că muzeul are multiple valenţe: este loc al cunoaşterii şi descoperirii, emblemă şi depozitar a identităţii local-naţionale, spaţiu de interacţiune socială, tribună de afirmare a convingerilor, dar şi mediu de relaxare cu reale valenţe ludice.

Acesta este sensul efortului celor opt muzee colaboratoare şi, avem convingerea că aceasta este una dintre cheile succesului: a fi împreună şi a face lucruri de bună calitate!

Mulţumim şi pe această cale colegilor noştri de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj Napoca, Muzeul Orăşenesc Turda, Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia, Muzeul Olteniei, Craiova, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, Drobeta Turnu Severin, Muzeul Banatului, Timişoara, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş, Complexul Muzeal Bistriţa Năsăud, Bistriţa, şi sperăm în colaborări de viitor la fel de benefice!

Dr. Corina Bejinariu

manager Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

 

Mai mult...

************************************************************************************

Comments are closed.