Premia Musei

Este pentru al doilea an în care Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău organizează o gală de premiere. Ediția din acest an a Premia Musei i-a vizat pe acei membri ai comunității care s-au implicat voluntar și cu dăruire în viața cetății.

Pentru că imaginile evenimentului „Premia Musei” ne sunt deja familiare, pentru că numele premianţilor sunt deja cunoscute, venim să completăm tabloul evenimentului cu ceea ce reprezintă de fapt esenţa lui: motivele pentru care, voi şi noi, am considerat că ei sunt „10 pentru Sălaj” şi că împărtăşesc valorile Premia Musei.
Şi pentru că ne dorim să creştem comunitatea faptelor bune vă provocăm să faceţi asemenea fapte dar şi să fiţi atenţi la ce se întâmplă bun în jurul vostru …întrucât peste un an avem „Premia Musei” ediţia a treia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***********************************************************************

Ziua Națională a României sărbătorită la muzeu

Ziua Națională a României a fost sărbătorită într-un cadru festiv deosebit la Muzeul Județean de Istorie și Artă-Zalău, având ca motto ideea de comuniune, de sărbătoare, de bucurie și redescoperire a acelor valori care ne unesc.

Cu această ocazie a fost realizată a expoziție foto-documentară intitulată „Ziua Națională a României de-a lungul istoriei” și au fost organizate numeroase ateliere interactive pentru copii și familiile lor: atelier de confecționat stegulețe și cocarde tricolore; atelierul „zestrea românilor” – concurs de identificare a cât mai multe locații de monumente istorice și personalități ale României; atelier de linogravură, în cadrul căreia s-a imprimat stema României; concursul „Ce-ți doresc eu ție …?”, în cadrul căruia au fost premiate cele mai convingătoare urări de Ziua Națională; concurs de tombolă cu premii, etc.

Vizitarea expoziției de bază a muzeului, a Sălii „Galeria marilor personalități sălăjene”, a Galeriei de Artă „Ioan Sima” și a expoziției temporare „Pe urmele lui Marte” s-a făcut gratuit, cu ghidaj de specialitate din partea muzeografilor.

Nu în ultimul rând, participanții au fost invitați la degustarea unei mâncări tradiționale de post („păsulă cu curechi”) și la un pahar de vin preparat după o rețetă romană.

***********************************************************************

„Muzeul la 65 de ani- veşnic tânăr”

După o săptămână cu activităţi reunite sub egida Nopţii cercetătorilor europeni, în care am încurajat plăcerea descoperirii, încheiem o altă săptămână în care cercetarea ştiinţifică s-a situat la cel mai înalt nivel în Sălaj. Întâlnirea noastră aniversară, cu aproximativ 100 de specialişti în domeniile aferente cercetării muzeale, a fost o reuşită, aşa cum ne-au mărturisit invitaţii noştri. Vă mulţumim tuturor celor care aţi fost alături de noi la celebrarea celor 65 de ani ai noştri, celor care ne sunteţi de ani buni sau mai tineri colaboratori ai revistei noastre.
Le mulţumim colegilor noştri de la Biblioteca Judeţeană Sălaj pentru sprijinul în organizarea evenimentului, dar şi celor de la ADI Sălaj Plus, veşnic disponibili în a ajuta.
Şi pentru că ne-au bucurat aprecierile invitaţilor la adresa muncii noastre din ultimii ani, vă invităm să vedeţi cum a fost ….

***********************************************************************

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Primul eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005 şi a atras până acum peste 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar vizitatorilor şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.Proiectul se adresează minţilor curioase și tinerilor care se doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative (http://www.noapteacercetatorilor.eu/)

                 Din 2015, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău s-a aliniat acestei direcții dezvoltând un eveniment care a avut o mare priză la public, fapt reflectat de numărul mare de participanți implicați în acest eveniment. Conferinte, vizitare muzeului, laboratoarelor sau depozitelor la care s-au adăugat numeroase activități interactive desfășurate în colaborare cu Centrul de Cercetări Biologice- Gradina Botanică „Vasile Fati” – Jibou, Colegiul  Alecsandru Papiu Ilarian Zalău, Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai Zalău, Liceul Tehnologic Voievod Gelu, Colegiul Silvania Zalău, Școala Gimnazială Corneliu Coposu Zalău și Palatul Copiilor Zalău au introdus evenimentul muzeului în  atenția organizatorilor de la nivel național, pentru anul 2016 fiind invitați a face parte din proiectul acestui eveniment co-finanțat prin Programul de Cercetare și Inovare al Comisiei Europene.

***********************************************************************

 Porolissum Fest 2016 

Noi ţi-am pregătit un week-end plin de evenimente la Porolissum Fest. In 2-3 iulie tu trebuie doar să fii alături de noi la Porolissum. Te aşteptăm!

Mâncăruri gătite după rețete din cea mai veche carte de bucate din lume, cea a gastronomului antic Apicius, preparate de celebrul chef Antonio Passarelli și maestrul bucătar Mircea Groza, în cadrul unei bucătării romane reconstituite în castrul de la Porolissum, vor fi unele dintre noutățile dar și atracțiile ediției din acest an a Porolissum Fest, manifestare ajunsă la cea de-a șaptea ediție.

Porolissum Fest — războaie, jocuri și savori va avea loc în perioada 2-3 iulie 2016, la castrul roman de la Porolissum, în apropierea municipiului Zalău.

Jurnal 

Pregătiri Porolissum Fest 2016 – 23 iunie 2016

De azi am sunat adunarea; am lăsat ştiinţa, cercetarea, depozitele, patrimoniul şi ne-am apucat de pregătit … evident Porolissum Fest. Vremea ne-a dat serioase bătăi de cap şi muncă în plus după furtuna de vineri. Aşa că unii pregătesc locaţia şi toată infrastructura evenimentului, alţii asigura logistica, angajează serviciile necesare, planifică voluntariatul, etc… Vă ţinem la curent cu această etapă pregătitoare ce arată că a fi cercetător ştiinţific sau muzeograf înseamnă mult mai mult decât se vede în exterior.
Dar şi voi ne puteţi da o mână de ajutor! Distribuiţi afişul evenimentului şi haideţi să fim împreună pe 2-3 iulie la Porolissum Fest!

Porolissum Fest 2016 – 24 iunie 2016

 – continuă cu cea de a doua zi a pregătirilor. Pentru ca scena atacului nocturn cu săgeţi şi proiectile incendiare să fie cât mai fidelă realităţii istorice, pregătim elementele şi locurile „fierbinţi” ale confruntărilor. La fel ca cercetarea ştiinţifică, reconstituirea istorică (reenactmentul) se face cu efort, transpiraţie şi multă pasiune.
Va urma….

Promovare Porolissum Fest 2016 – 28 iunie 2016

– continuăm promovarea festivalului. Dacă sâmbătă am fost la Cluj (revenim cu imagini), duminică seara o parte a membrilor Asociaţiei Amicii Muzeului – Zalău au descins, în formaţie de luptă acasă, în zona centrală şi, sprijiniţi de câţiva voluntari de la Colegiul Naţional Silvania, au distribuit informaţiile despre cel mai important eveniment local de promovare a patrimoniului cultural.
Jurnalul continuă, urmează să vă ţinem la curent cu acţiunile de promovare ale voluntarilor dar şi cu cele de pregătire a infrastructurii şi locaţiei evenimentului.
Haideţi să arătm că ne pasă de valorile noastre şi să fim împreună la Porolissum Fest!

Porolissum Fest 2016 – 30 iunie 2016

– pentru că ne dorim să păstrăm profilul evenimentului cât mai fidel epocii, ne străduim ca anumite elemente de infrastructură să poarte amprenta romanităţii. Una dintre provocări este scena, care, sperăm noi, va aminti de o scenă de teatru antic (sigur cu anumite concesii modernităţii impuse de măsurile de protecţie reclamate de prognoza meteo). Dacă noi cei de la muzeu ne-am ocupat de amenajarea locaţiei, voluntarii ne-au fost alături, aşa cum au promis, şi au distribuit materialele publicitare spre beneficiul celor care doresc să petreacă un week-end memorabil.
Continuăm şi vă aşteptăm la Porolissum Fest!

Post Porolissum Fest 2016 – 4 iulie 2016

A fost odată… Porolissum Fest 2016!

Pentru cei care nu au reușit să ajungă în acest an la eveniment, vă lăsăm să răsfoiți galeria foto. Vom revenii cu mai multe informații.

Vrem să vedeți ce a fost și poate anul viitor veți fi alături de noi! 

Mulțumim domnului Mirel Matyaș pentru frumoasele imagini!

Jurnal Porolissum Fest 2016 post-eveniment I – 7 iulie 2016

Promiteam că începem jurnalul post-eveniment Porolissum Fest 2016. Şi pentru că am primit imagini de excepţie de la pasionaţii de fotografie prezenţi la festival, începem jurnalul cu povestea patrulării călare pe limes.
Povestitor: Horea Pop
„Coordonatorii” patrulei călare: prietenii şi vechii noştri colaboratori – Vulturii de la Călata
Bucuraţi-vă de frumuseţea locurilor şi promiteţi-vă că anul viitor veţi fi voi păzitorii graniţei romane!

Mulţumiri pentru setul de imagini spectaculoase (vor urma şi în alte postări) Mihai Lucîţ – Baia Mare.

TOP 10 POROLISSUM FEST – 9 iulie 2016

Celor care aţi apreciat fotografiile precedentelor ediţii ale festivalului vă suntem datori cu TOP 10 POROLISSUM FEST.
Aşa cum anticipam, festivalul este unul al bucuriei de a fi împreună părinte/bunic şi copil, iar clasamentul nostru arată că inclusiv participarea în trupele de reconstituire istorică este apreciată atunci când reuneşte mai mulţi membri dintr-o familie.
Pe baza topului realizat am desemnat şi familia (extinsă) a evenimentului, cu 6 membri participanţi în festival (evident cu roluri diferite).
Voi aţi apreciat, noi am făcut TOP 10 POROLISSUM FEST!

Când asediul a încetat, când săgeţile s-au stins în negură, când totul s-a cufundat în liniştea nopţii, vizitatorului, participant la festival, i s-a dezvăluit o lume de poveste. Vă invit să trăiţi emoţia unei incursiuni virtuale în universul jocului de umbre şi lumini pe care îl oferă, de anul acesta, Porolissum-ul. Un peisaj spectaculos, care te poartă în atmosfera unei lumi uitate, o invitaţie pentru fiecare dintre voi, susţinută de măestria aceluiaşi fotograf – Mihai Lucîţ (Baia Mare). (19 iulie 2016)

***********************************************************************

Noaptea Muzeelor 2016

Noaptea Muzeelor la Zalău a avut un program bogat, la care ne-am distrat zi și noapte împreună cu copiii și părinții lor. Sâmbăta i-am primit în ”atelierul de confecționat lampioane” pentru iluminat în Noaptea Muzeelor; am instruit micii soldați în cadrul ”Legiunii copiilor” și i-am recrutat în ”Hoarda barbară”. 

Totodată, ”micii bucătari și rețetele bunicilor” ne-au ajutat și am copt biscuiți romani pe vatră, urmând ca expoziția ”Istoria în miniatură” să-i incite pe toți copiii la un concurs de identificat intrușii din rândul soldățeilor miniaturali. Cei care au încercat cum e să fii ”ghid pentru o noapte la muzeu”, au condus vizitatorii nocturni ai muzeului în sălile de expoziții.Duminica am cusut pe etamină în atelierul etnografic ca pe ”cămașa tradițională”, iar ”micii arheologi în căutarea comorilor” au dat de adevărate bijuterii: soldăței de plumb, inele, insigne și alte surprize ”ieșite din pământ”. ”Urmașii lui Wilhelm Tell” au participat la un concurs de tras cu arcul, programul sfârșind cu premierea tuturor câștigătorilor la concursurile cuprinse în program.

Și toate astea … pentru că muzeul este al tuturor!

Am doar 65 de ani! Sunt veșnic tânăr! De ziua mea te aștept la Noaptea Muzeelor- 21 mai 2016.

Ai puterea de a schimba istoria! Participă la concurs  și  corectează falsurile istoriei din expoziția ”Istoria în miniatură”.

Comments are closed.