„Mama mea e cea mai pricepută bucătăreasă”

La Galeria de Artă „Ioan Sima” poate fi vizitată, în continuare, expoziția Oala de sarmale a bunicii…., o colaborare între Muzeul Județean din Satu Mare, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Complexul Național Muzeal „Astra” din Sibiu, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara și Muzeul de Istorie și Artă din Zalău. După lansarea pliantului de expoziție Sarmale și oale: identitate și cultură. Ptiroștele le hierbeam în oală de lut… (realizat de dr. Camelia Burghele) cu ocazia vernisajului, după masa rotundă cu tema De post și de dulce în satul tradițional și după demonstrația de olărit susținută de olarul Csibi Csaba – Oale de sarmale noi după modele vechi; ieri a venit rândul copiilor să se bucure de această inedită expoziție.

Este vorba de o activitate dintr-un proiect educațional mai vast, derulată sub titlul Mama mea e cea mai pricepută bucătăreasă: un concurs cu cele mai bune fotografii sau desene ale mamei, în ipostaza de bucătăreasă care face sarmale acasă, în bucătărie. Au participat elevii de la clasele a II a A, a II a C, a II a D și a III a C de la Școala Simion Bărnuțiu, care sunt cuprinși în proiectele educaționale derulate în ultimii ani; fotografiile sau desenele au fost expuse pe panouri și vor fi jurizate și premiate în zilele următoare. Multe dintre mame, pregătite de copii, au ales să se îmbrace în costum tradițional sălăjean și să prepare sarmale după vechi rețete (mai ales de post, dat fiind faptul că ne aflăm în postul Paștelui) și, mai ales, să le fiarbă în oale de lut, așa cum se vede în fotografiile prezentate.

Mai mult...

*****************************************************************************

PETALE ZBURĂTOARE
 
În aşteptarea primăverii, joi – 02.02.2017, elevii clasei pregătitoare B, de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, împreună cu doamna învăţătoare Otilia Abrudan, au vizitat expoziţia de insecte a Galeriei de Artă „Ioan Sima”.Copii au făcut cunoştinţă cu lumea fluturilor şi a gândacilor de pe tot globul, au vizionat un film despre transformarea fluturelui, iar la final, au fost foarte entuziasmaţi pentru că fluturaşii confecţionaţi de mânuţele lor dibace, au reuşit să-şi ia primul zbor! Coordonatori: Bodola Kinga, Elekes Anamaria, Tulbure Ana.

*****************************************************************************

Anul 2016:

 

 *****************************************************************************

De leac. De frumusețe

Una dintre activitățile desfășurate în cadrul expoziției  ”De leac. De frumusețe”  a vizat familiarizarea tinerelor de la Liceul Tehnologic Mihai Viteazu  și Școala gimnazială C. Coposu din Zalău, cu tipuri de coafuri prelucrate sau reproduse după cele antice sau medievale, având convingerea că ”Toate-s vechi și nouă toate”.

*****************************************************************************

TABĂRA DE COPII LA JEBUCU

Artă populară și meșteșuguri tradiționale

Program adresat copiilor de la Centrul de plasament ”Bethesda” a Bisericii reformate din Jebucu, dar și  copiilor din sat, tabăra de arte populare și meșteșuguri tradiționale a fost realizată în colaborare la solicitarea Asociației Artiștilor Populari din Județul Hajdu-Bihar din Ungaria sub forma unui proiect educațional finanțat din surse atrase de Asociație.

Atelierele creative au fost vizitate vreme de patru zile de copiii cu vârsta între 6-16 ani, ei având oportunitatea de a se exprima în tehnici inedite folosindu-se de materiale ca pâsla, lutul, învățând tehnici de imprimare pe materiale textile, cântând cântece populare cu acompaniament muzical, cusând pe material textil, etc. Cei mai mici, de vârstă între 3-6 ani, se jucau cu jucării ”tradiționale” confecționate din lemn, reproduse după modele autentice seculare. Un grup mai mic de copii au vizitat la Nádudvar (Ungaria) școala de arte populare și atelierele foarte bine dotate alec acesteia, unde au fost primiți și în atelierele unor artiști populari celebri.

Mai mult...

*****************************************************************************

Programe educative în școala de altădată

Aferent expoziției ”Școala de altădată. De la tăbliță la tabletă” o clasă de la Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” a participat la o activitate de grup animată de cercetașii din Zalău. Un workshop de artă cu tema ”Școala de artă de altădată” i-a avut ca oaspeți pe elevii de la Liceul de Artă ”Ioan Sima” oferindu-le și un atelier de grafică ce utiliza instrumente tradiționale: pană de pasăre, bețișor, peniță, tuș cu laviu, pensulă. Totodată a fost susținută și o repetiție a Corului de fete a Liceului Pedagogic ”Gheorghe Șincai” din Zalău cuprinzând în repertoriu cântece patriotice de pionieri. Ca și în școala de altădată…

*****************************************************************************

ATELIER CU PĂSĂRI ȘI FLORI

Patru clase de ciclu primar de la Școala Gimnaizală ”Simion Bărnuțiu” din Zalău au participat la atelierul de cusut pe etamină și de decorat vase ceramice, la care ne-am folosite de motivele avimorfe și florale preluate de pe cusăturile și vasele ceramice expuse în cadrul expoziției ”Păsări și flori de pe valea Barcăului”.  Fetele au optat pentru cusut, băieții pentru pictat farfurii de ceramică…

*****************************************************************************

ATELIER DE GRAFICĂ

în cadrul expoziției ”Eros și sexualitate în Dacia romană”

Scopul urmărit fiind aprofundarea mesajului expozițional, prin exersarea unei tehnici grafice de reprezentare vizuală pe un subiect în relație cu tema expoziției (erotism), am procedat la realizarea unor lucrări de grafică în tehnica monotipiei. Materialele specifice: cerneală tipografică, hârtie, ziare, rulou grafic, șpaclul, accesoriile unui atelier de gravură, au fost utilizate la realizarea unor lucrări grafice care au folosit drept model desene cu subiect erotic realizate de Picasso și alți artiști.

Atelierul adresat elevilor de ciclu liceal de la Colegiul Național Silvania, Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” și Liceul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău, prin oportunitatea de exprimare creativă a contribuit la satisfacția elevilor conferită de realizarea cu succes a unor lucrări de artă grafică. Colaboratori: șef secție Szabó Attila, desenator Ana Tulbure, restauratori Dora Jugrăstan, Elisabeta Marianciuc. 

Mai mult...

*****************************************************************************

Ateliere creative cu dinozauri

În cadrul expoziției cu titlul ”Ultimii dinozauri din Transilvania” am susținut ateliere creative la care s-au realizat desene în creion colorat și picturi în culori acrilice, precum și forme tridimensionale ale unor dinozauri realizate în tehnica modelajului cu lut. Au participat patru clase de la Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” și o grupă de la Grădinița David din Zalău. Activitatea a fost susținută de șef secție Szabó Attila cu asistența desenatoarei Ana Tulbure și a restauratoarelor Dora Jugrăstan și Anamaria Elekes.

*****************************************************************************

Atelier de gravură la Școala Altfel

La început de noiembrie o grupă de elevi de la Colegiul Reformat Wesselényi din Zalău a participat la muzeu la un atelier de linogravură reproducând tiraje după linogravurile artistului zălăuan Szabó Vilmos. Ei au învățat tehnica aplicării cernelii tipografice pe suportul de linoleum și procesul de realizare a tirajului la tipar înalt. Rezultatele demersului artistic – tirajele – au putut fi păstrate de către elevi, spre marea lor bucurie. Totodată în cadrul atelierului ei au experimentat și tehnica monotipiei, o altă procedură re creație grafică. Atelierul a fost susținut de către Szabó Attila, șef secție artă, asistat de desenator Ana Tulbure.

*****************************************************************************

Ateliere de chimie

”De leac. De frumusețe” – o expoziție la care atelierul interactiv a fost unul din domeniul chimiei: colaborarea cu Andrea Illyés de la Palatul Copiilor din Zalău a avut un mare succes în rândul elevilor de ciclu primar: am realizat pastile efervescente și alifii din materiale specifice ”chimiștilor” dar de fapt de uz casnic: unt de cocos, bicarbonat de sodiu, amidon, sare de lămâie, etc.

*****************************************************************************

Activitate cercetășească la muzeu

Pe data de 20 mai 2016, în cadrul expoziţiei temporare „Şcoala de altădată. De la tăbliţă la tabletă. De la cercetaşi la pionieri” a avut loc o activitate educaţională, care a avut ca temă istoricul şi activitatea cercetaşilor. 

La activitate au participat două clase de elevi, de la şcolile „Corneliu Coposu” şi „Porolissum” din Zalău. După vizionarea expoziţiei şi a unui istoric privind cercetăşia, cei doi invitaţi, Ioana Gale şi Doru Pop, foşti cercetaşi la Şimleu Silvaniei, i-au învăţat pe elevi două noduri de bază care se folosesc la construcţiile din taberele de cercetaşi, codul morse pentru a transmite mesaje ca „SOS”, etc., cu ajutorul cravatei de cercetaşi sau semnale luminoase. 

Mai mult...

  *****************************************************************************

Copiii de la Centrul de Boli Rare NoRo Zalău

Pe data de 27 aprilie 2016, în cadrul expoziţiei temporare „Şcoala de altădată. De la tăbliţă la tabletă. De la cercetaşi la pionieri” a avut loc o activitate educaţională deosebită. Acţiunea a fost organizată în baza bunei colaborări dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău şi Centrul pentru Boli Rare NoRo (Norvegia-România) din Zalău.

Am fost foarte impresionaţi când am auzit de la câţiva participanţi la activitatea educaţională (de exemplu Dănuţ, din Zalău, care are vârsta de 43 de ani) că nu au avut până acum posibilitatea de a vizita un muzeu, în primul rând datorită problemelor tehnice care le întâmpină persoanele cu dizabilităţi, ceea ce sperăm că de acum înainte va aparţine de domeniul trecutului, un trecut dureros, în care copiii cu dizabilităţi au fost ascunşi şi marginalizaţi de către regimul comunist, la fel ca cel nazist, dar şi datorită indiferenţei societăţii româneşti de după 1989.

Mai mult...

  *****************************************************************************

Atelier etnografic – Cusături de pe cămaşa tradiţională de Sălajcopiii au realizat cusături pe etamină după modele de pe cămaşa tradiţională femeiască de Sălaj.

 *****************************************************************************

Şcoala altfel:  activităţi cu tema: „Simbolistica încondeierii ouălor de Paşti”– lecţie tematică şi practică cu copiii de la şcoala Simion Bărnuţiu. Copiii au pictat ouă de Paşti.

*****************************************************************************

Atelier etnografic- Să ţesem firul istoriei. De la Penelopa la nana Floare- copiii şi-au confecţionat brăţări ţesute din fire.  Responsabil: Olimpia Mureşan

– De Noaptea Cercetătorilor – s-au vizitat depozitele de etnografie

– În Săptămâna Cercetării – prezentări la şcoli – Tema: Un personaj mitic din lumea satului: Marţolea sau Marţi Sara

*****************************************************************************

Proiectul „Să învăţăm arta ţesutului la război” – un proiect iniţiat de muzeograf Olimpia Mureşan şi Ţurcaş Floare pentru copii din clasele primare.

Realizarea unui atelier de ţesut a plecat de la dorinţa de a sădi în sufletele celor mici dragostea pentru lucrurile de valoare şi curiozitatea pentru cunoaşterea unor ocupaţii vechi. Sunt copii care n-au văzut niciodată cum se lucrează la un război de ţesut. Este o alternativă pentru orele de abilităţi practice sau „lucrul manual” de pe vremuri.

 *****************************************************************************

Porolissum Fest

Atelier de bucătărie romană – realizarea de biscuiţi romani.

 *****************************************************************************

Poveștile bunicilor și Dulapul fermecatcarte de colorat în culorile satului tradițional sălăjean

În anul 2016, dr. Camelia Burghele a derulat, în continuare, proiectul educațional intitulat Poveștile bunicilor, demarat în 2015, cu patru clase de elevi de la Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu”. 

Deoarece elevii s-au dovedit a fi foarte interesați de elementele culturii tradiționale, caietul de desen inițial, format din 10 planșe, a fost completat cu încă 5 planșe, similare celor din caietul original. În plus, a fost atașată la fiecare din aceste fișe o poveste referitoare la piesa desenată, astfel încât s-a ajuns la realizarea unei cărți de povești inspirate din universul casei bunicilor, țintindu-se valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial specific satelor sălăjene, pe înțelesul copiilor. Textele au fost gândite ca o colecție de povești spuse de bunica și se termină cu îndemnuri pentru copii să păstreze vii amintirile tradițiilor populare, cu înțelegerea rolului instituției muzeale în conservarea și expunerea pieselor dar și în valorificarea lor culturală de orice fel.

Produsul cultural rezultat a fost o carte de colorat pentru copii sau, mai bine zis, un volum de povești pentru copii, la care sunt atașate fișele pentru colorat, carte intitulată Dulapul fermecat – carte de colorat în culorile satului tradițional sălăjean.

Cu ocazia săptămânii „Școala altfel” s-a demarat concursul pentru cele mai frumoase cărți de colorat din clasele participante (Dulapul fermecat – carte de colorat în culorile satului tradițional sălăjean); au fost jurizate (20 aprilie) caietele colorate și au fost înmânate diplome de participare „Culorile Sălajului” tuturor elevilor, dar și premii pentru primii clasați (4 clase de elevi). Ulterior s-a realizat o expoziție, în sălile de clasă, cu cele mai frumoase caiete de colorat. 

Mai mult...

 *****************************************************************************

Activităţi în cadrul expoziţiilor:

– Activitate cu copiii în cadrul expoziţiei „Şcoala de altădată. De la tăbliţă la tabletă” cu clasa I-a B de la Şcoala Mihai Eminescu, înv. Bejan Sorina – Jocuri şi ghicitori

– Activitate în cadrul expoziţiei „Păsări şi flori de pe valea Barcăului” în 14 martie – Tipuri de ţesături, motive şi cusături tradiţionale.

 – Activitate: Podoaba în portul tradiţional sălăjean, în cadrul expoziţiei „De leac, de frumuseţe” cu copii din clasa a VI-a B, şcoala Corneliu Coposu, prof. Dorolţi Gabriel – 10 iunie. 

– Activitate în cadrul expoziţiei Cămaşa tradiţională femeiască de Sălaj. Modele pentru IA de azi. Copiii au desenat – cămăşi – modele pentru viitoarea lor ie. 

Mai mult...

 *****************************************************************************

 

Atelier: Credeți în magie? (despre magie și vrăjitorie, între tradiția satului și modernitatea orașului)

În cadrul activităților dedicate Săptămânii Cercetării, dr. Camelia Burghele a coordonat un atelier de magie la care au participat trei clase de elevi de la Școala Generală „Simion Bărnuțiu” și Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău (27 – 28 septembrie). 

Proiectul cultural s-a numit Credeți în magie? (despre magie și vrăjitorie, între tradiția satului și modernitatea orașului) și a constat într-o prelegere despre temă și prezentarea unor fotografii din satele sălăjene, cu accent pe valorificarea cercetărilor științifice de teren și un dialog cu elevii prezenți; pentru că activitatea a stârnit interes în rândul elevilor, va fi dezvoltată, în anul 2017, într-un proiect educațional mai amplu. 

În luna februarie au avut loc întâlniri cu elevii de la Liceul Pedagogic și de la Școala Simion Bărnuțiu, în care s-a discutat cadrul proiectului și s-a dialogat pe tema numeroaselor forme și formule de magie care marchează cotidianul în contemporaneitate (oferte de vrăjitorie on line, chiromanție, vrăji cu componentă erotică, literatura și filmografia fantastică (Harry Potter, Avatar, Stăpânul inelelor).

Mai mult...

 *****************************************************************************

 

Comments are closed.