Activitățile cu publicul (vizitarea spațiilor expoziționale și activitățile culturale) sunt sistate până la încetarea stării de urgență!
Back to all Post

Paștile Domnului, Paștile

Sărbătoare și religie în satul tradițional

Anul 2019 a fost declarat, prin decizia sinodului Bisericii Ortodoxe Române, „Anul omagial al satului”. În prelungirea acestei idei, expoziția PAȘTILE DOMNULUI, PAȘTILE – sărbătoare și religie în satului tradițional, omagiat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2019, citește sărbătoarea pascală în cheie etnologică printr-o dublă abordare: etnografică și religioasă.

Mărturiile despre marea sărbătoare din lumea satului, preluate din interviurile realizate în ultimii ani în cercetarea de teren a satelor sălăjene, susțin imaginea unui moment crucial deopotrivă în credința creștină, în calendarul popular sau în contextele magico-rituale valorizate de cultura tradițională prin obiceiuri și scenarii spirituale.

Antropologic vorbind, sărbătoarea religioasă, creștină, a Învierii Domnului, tradițional numită Paștile Domnului, se configurează complet și complex prin adăugarea valorii sale excepționale la o asumare echilibrată a relației omului cu divinitatea, proprie satului tradițional românesc.

Expoziția se va centra pe două spații în care sărbătoarea se construiește plenar: casa și biserica satului. Vom reconstitui un interior de casă țărănească aranjat de sărbătoare, cu toate textilele de interior expuse, și o biserică pregătită să primească la rugăciune creștinii, înaintea Învierii. Simbolurile tradiționale ale Paștelui – ouăle roșii, mielul, pasca – vor sugera atmosfera de mare pioșenie dar și de bucurie a Învierii creștine.

 Vernisajul expoziției: marți, 16 aprilie 2019, ora 13.00, la Galeria de Artă Ioan Sima

 

Add Your Comment

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2020. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate