Homepage / Evenimente / Expoziția ”Drumul sării. Drumul Țării”
Expoziția ”DRUMUL SĂRII – DRUMUL ȚĂRII” II Expoziția ”Drumul sării. Drumul Țării” Centenar Călător – Jibou Centenar călător – Șimleu Silvaniei Magia toamnei Noaptea Cercetătorilor Europeni Congresul internațional al Asociației Rei Cretariae Romanae Fautores Centenar Călător Arhitectura tradițională pe Valea Almașului Dacă e septembrie e despre patrimoniu Cercetare arheologică la castrul auxiliar de la Brusturi Tezaure monetare medievale și premoderne descoperite pe teritoriul orașului Zalău Jac – Dealul Cămnin Pentru că… Mai este 1 zi… Ateliere de vară, la Muzeu…. DESPRE ZESTREA FETEI ȘI SÂNZIENE, LA MUZEU Arheologia tehnicilor medicale Asociația Culturală Enciclopedia Dacică, Nimfele Daciei și Asociaţia Culturală Omnis Barbaria Asociația Culturală Tomis, Asociația Historia Renascita și Asociația Amicii Muzeului VIRTVS ANTIQUA, CASTRUM NOVIS și VULTURII DIN ȚARA CĂLATEI Vino și bate ”La porțile de fier ale Daciei” E vremea pentru Porolissum Fest- Festivalul roman Zalău Porolissum A fost o noapte….dar ce noapte! NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR Expoziţia personală SZÉKELY GÉZA la „Primăvara poeziei” Cronică de familie în vremuri de război Activități educaționale A fost COOL SĂ FII COOL-T NAŢIONALISM ÎN ARTELE PLASTICE DIN ROMÂNIA DUPĂ 1918 ROMÂNIA CENTENAR Cool să fii cool-t CLIO HIGH TECH Oferta educaţională MJIAZ 2018 ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ PE VALEA SOMEȘULUI O nouă expoziție, pe cât de inedită pe atât de interesantă Expoziţia MuzeOM Știința face spectacol la Noaptea Cercetătorilor Simpozion de creaţie artistică de la Jebucu Simpozionul de creație artistic-plastică de la Stana 2017 Comunicat de presă ”Prin cenușa imperiului” Amintiri dintr-o vacanță frumoasă… Vacanța la muzeu ! Șantierul arheologic Jac ”Cămnin” Comunicat Porolissum Fest 2017 Porolissum Fest 2017 Lista câștigătorilor biletelor gratuite de intrare în Muzeu 10 pentru Muzeu si Porolissum. Portret de eveniment Asediul nocturn al populațiilor barbare cu săgeți și proiectile incendiare la Porolissum Fest 2017 Vacanța la Muzeu De ce merită să vii la Porolissum Fest? O nouă ediție Porolissum Fest Cum a fost la Noaptea muzeelor? Daruri către zei! Ne pregătim de „Noaptea muzeelor” POVESTEA LUTULUI S-a vernisat expoziția Oala de sarmale a bunicii… Oala de sarmale a bunicii… Premia Musei E cool să fii cool-t! Competiția liceelor. Noi despre noi Ziua Națională a României sărbătorită la muzeu Simpozion aniversar Noaptea cercetătorilor 2016 Activitate educaţională Activitate cercetășească Cărticica poveştilor muzeului Raport Vacanţa la muzeu 2016 Cetăţi necunoscute ale Sălajului Continuare jurnal Porolissum Fest 2016 Vacanţa la muzeu TOP 10 POROLISSUM FEST Jurnal Porolissum post-eveniment I Porolissum Jurnal Post Porolissum Fest 2016 Jurnal Porolissum Fest Vacanța la muzeu Jurnal Porolissum Fest 2016 Jurnalul ante – Porolissum Fest 2016 Ziua Universală a Iei Pregătiri Porolissum Fest 2016 Porolissum Fest 2016

Expoziția ”Drumul sării. Drumul Țării”

Începând cu ultima decadă a lunii noiembrie, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău va găzdui o interesantă expoziție realizată în comun de o serie de muzee din Transilvania (Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Sf. Gheorghe, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul orașului Dej, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Județean de Istorie Satu Mare și Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău).

Discursul expozițional se referă la sare, una dintre resursele în care Transilvania excelează. Întotdeauna sarea a fost indispensabilă sănătății omului și animalelor, a permis conservarea cărnii și a altor produse de origine organică și a avut multe alte întrebuințări practice sau simbolice.

Expoziția ”Drumul sării. Drumul Țării” prezintă publicului numeroase obiecte și informații referitoare la exploatarea și comercializarea acestei resurse minerale începând din preistorie (mileniul II î. Hrs.) până în zorii vremurilor moderne (sec. XVIII).

Totodată își propune să sugereze în ce măsură accesul la sursele de sare și traficul cu sare a influențat viața comunităților umane aflate pe rutele de distribuție, cum acest proces a favorizat de timpuriu apariția unor centre de putere ale aristocrației în unele puncte nodale ale traficului. Asemenea centre sunt evidențiate nu doar de existența unor cetăți dar și prin descoperirea unor importante acumulări personale sau comunitare de genul unor tezaure sau depuneri de obiecte de mare valoare. De multe ori în compunerea acestor tezaure apar și obiecte ”străine” mediului local care atestă integrarea acestor ”drumuri ale sării” în cadrul unor ample rețele regionale sau chiar continentale ale schimbului.

Nu în ultimul rând sursele de sare și comerțul cu sare au jucat un rol important în agregările politice medievale timpurii din bazinul someșan (formațiunea politică condusă de Gelu), iar în Evul Mediu sarea transilvăneană a reprezentat o sursă principală de venituri ale coroanei maghiare care s-a implicat în exploatarea și transportul sării pe rute descrise în documentele medievale. Asemenea ”drumuri medievale ale sării” au tranzitat și zona actuală a Sălajului fiind menționate pe traseul lor și existența unor vămi ale sării, puncte unde cei care transportau sarea ”plăteau” în bolovani de sare pe cei care beneficiau de dreptul de vamă.

Expoziția va fi deschisă publicului la muzeul din Zalău până după sărbătorile de iarnă.

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*