Homepage / Expoziții / ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ PE VALEA SOMEȘULUI
CLIO HIGH TECH Oferta educaţională MJIAZ 2018 ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ PE VALEA SOMEȘULUI O nouă expoziție, pe cât de inedită pe atât de interesantă Expoziţia MuzeOM Știința face spectacol la Noaptea Cercetătorilor Simpozion de creaţie artistică de la Jebucu Simpozionul de creație artistic-plastică de la Stana 2017 Comunicat de presă ”Prin cenușa imperiului” Amintiri dintr-o vacanță frumoasă… Vacanța la muzeu ! Șantierul arheologic Jac ”Cămnin” Comunicat Porolissum Fest 2017 Porolissum Fest 2017 Lista câștigătorilor biletelor gratuite de intrare în Muzeu 10 pentru Muzeu si Porolissum. Portret de eveniment Asediul nocturn al populațiilor barbare cu săgeți și proiectile incendiare la Porolissum Fest 2017 Vacanța la Muzeu De ce merită să vii la Porolissum Fest? O nouă ediție Porolissum Fest Cum a fost la Noaptea muzeelor? Daruri către zei! Ne pregătim de „Noaptea muzeelor” POVESTEA LUTULUI S-a vernisat expoziția Oala de sarmale a bunicii… Oala de sarmale a bunicii… Premia Musei E cool să fii cool-t! Competiția liceelor. Noi despre noi Ziua Națională a României sărbătorită la muzeu Simpozion aniversar Noaptea cercetătorilor 2016 Activitate educaţională Activitate cercetășească Cărticica poveştilor muzeului Raport Vacanţa la muzeu 2016 Cetăţi necunoscute ale Sălajului Continuare jurnal Porolissum Fest 2016 Vacanţa la muzeu TOP 10 POROLISSUM FEST Jurnal Porolissum post-eveniment I Porolissum Jurnal Post Porolissum Fest 2016 Jurnal Porolissum Fest Vacanța la muzeu Jurnal Porolissum Fest 2016 Jurnalul ante – Porolissum Fest 2016 Ziua Universală a Iei Pregătiri Porolissum Fest 2016 Porolissum Fest 2016

ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ PE VALEA SOMEȘULUI

În contextul globalizării accelerate, a ubanizării ruralului și a migrației sezoniere pentru muncă în Occident, ahitectura și sistemul de locuire au fost expuse unor transformări vizibile.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău propune expoziția ARHITECTURA TRADIȚIONALĂ PE VALEA SOMEȘULUI ca punct de plecare pentru o discuție despre subiectul „caselor bătrânești” dar și al „caselor ca la oraș”.

Expoziția va avea câteva secțiuni: Valea Someșului – istorie și cultură (mergând de la satul tradițional până la fenomenul social al migrației sezoniere), Casa noastră (cu prezentarea unui interior de pe Valea Someșului), Arhitectură, locuire, clădiri (reconstituirea sau expunerea unor elemente, materiale, detalii arhitectonice privind construcţia caselor), Meșteșuguri locale (mai ales tâmplăria, cu reconstituirea unui atelier de tâmplărie).

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 8 decembrie, ora 13.00, la Muzeul de Artă Ioan Sima.

După vernisaj se va organiza o masă rotundă – TRECUT ȘI PREZENT ÎN ARHITECTURĂ, HABITAT ȘI LOCUIRE RURALĂ (Valea Someșului) – la care vor fi invitați toți cei prezenți la vernisaj, dar și toți primarii comunelor în care au fost susținute cercetările de teren, pentru a puncta concluziile proiectului de cercetare socio-etnografică în zona Someșului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*