Homepage / Evenimente / Comunicat Porolissum Fest 2017
O nouă expoziție, pe cât de inedită pe atât de interesantă Expoziţia MuzeOM Știința face spectacol la Noaptea Cercetătorilor Simpozion de creaţie artistică de la Jebucu Simpozionul de creație artistic-plastică de la Stana 2017 Comunicat de presă ”Prin cenușa imperiului” Amintiri dintr-o vacanță frumoasă… Vacanța la muzeu ! Șantierul arheologic Jac ”Cămnin” Comunicat Porolissum Fest 2017 Porolissum Fest 2017 Lista câștigătorilor biletelor gratuite de intrare în Muzeu 10 pentru Muzeu si Porolissum. Portret de eveniment Asediul nocturn al populațiilor barbare cu săgeți și proiectile incendiare la Porolissum Fest 2017 Vacanța la Muzeu De ce merită să vii la Porolissum Fest? O nouă ediție Porolissum Fest Cum a fost la Noaptea muzeelor? Daruri către zei! Ne pregătim de „Noaptea muzeelor” POVESTEA LUTULUI S-a vernisat expoziția Oala de sarmale a bunicii… Oala de sarmale a bunicii… Premia Musei E cool să fii cool-t! Competiția liceelor. Noi despre noi Ziua Națională a României sărbătorită la muzeu Simpozion aniversar Noaptea cercetătorilor 2016 Activitate educaţională Activitate cercetășească Cărticica poveştilor muzeului Raport Vacanţa la muzeu 2016 Cetăţi necunoscute ale Sălajului Continuare jurnal Porolissum Fest 2016 Vacanţa la muzeu TOP 10 POROLISSUM FEST Jurnal Porolissum post-eveniment I Porolissum Jurnal Post Porolissum Fest 2016 Jurnal Porolissum Fest Vacanța la muzeu Jurnal Porolissum Fest 2016 Jurnalul ante – Porolissum Fest 2016 Ziua Universală a Iei Pregătiri Porolissum Fest 2016 Porolissum Fest 2016

Comunicat Porolissum Fest 2017

Edițiile reunite ale Porolissum Fest și Festivalul Roman Zalău-Porolissum, ajunse la numărul VII, respectiv XIII, au beneficiat de oportunitatea împlinirii a 1900 de ani de la plecarea în neființă a împăratului Traian, cuceritorul Daciei lui Decebal. Pentru prima dată evenimentul cultural, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, s-a derulat cu sprijinul financiar și logistic al Consiliului Județean Sălaj și al Primăriei Municipiului Zalău. Momentul istoric ales este marcat de revolta celor cuceriți, în alianță cu vecinii sarmați și alte neamuri barbare, nemulțumiți de prezența agresivă a romanilor în zonă. Punerea în scenă a reconstituirilor istorice propuse pentru Platoul de Marmură din Zalău, a fost posibilă prin organizarea unui „târg barbar”, sâmbătă 15 iulie, pigmentată cu lupte de gladiatori, dansuri și muzică arhaică, demonstrații de luptă ale răsculaților, ateliere interactive la taberele militare și o paradă desfășurată cu eroism pe o ploaie torențială. Atacul de noapte al „barbarilor” asupra fortificațiilor romane de la Porolissum s-a desfășurat de asemenea pe ploaie, dar spre satisfacția combatanților în prezența unui public curajos, dar mânat de curiozitatea de-a trăi noi experiențe.

Cea de-a doua zi a festivalului, duminică 16 iulie, a stat sub semnul vremii bune în “târgul roman” din Amfiteatrul de la Porolissum. Pentru cei mai iscoditori dintre spectatori, excursia de pe dealul Cămnin a fost un bun prilej să meargă “pe urmele primilor creștini“ de la Porolissum. Amfiteatrul din orașul roman a găzduit lupte de gladiatori, dansuri și muzică arhaică, ateliere interactive, demonstrații de luptă ale trupelor romane și ale călăreților sarmați. Asociațiile de reconstituire istorică s-au întrecut în demonstrații de gastronomie antică cu posibilitatea de degustare din partea publicului. Tombola organizată a bucurat câștigătorii cu premii inedite, iar publicul participant a avut parte de un final dinamic al festivalului, urmărind derularea bătăliei finale și a revanșei romane.

Până la urmă vremea splendidă și buna dispoziție a scos din case câteva mii de iubitori ai istoriei și le-au îndreptat pașii spre Complexul Arheologic Porolissum pentru a admira demonstrațiile profesioniste ale celor 200 de membrii ai asociațiilor și grupurilor de reconstituire istorică: Asociaţia Amicii Muzeului-Zalău, Asociaţia Omnis Barbaria–Satu Mare, Asociaţia Castrum Novis–Sibiu, Asociaţia Culturală Tomis-Constanța, Nimfele Daciei–Zalău, Vulturii din Țara Călatei-Stana, Asociaţia Virtus Antiqua-Cluj Napoca, Asociația Geto-dacii Sudcarpatici-Pitești, Vox Dacorum-Zalău.

Nu putem să nu mulțumim tinerilor voluntari care au pus serios umărul la promovarea și derularea evenimentului. Nu în ultimul rând le mulțumim amatorilor de astfel de evenimente, fotografii profesioniști care au imortalizat momentele “fierbinți” și ne-au trimis cu generozitate imaginile realizate cu atâta pasiune.

Scrie un comentariu