Comunicat Porolissum Fest 2017

Edițiile reunite ale Porolissum Fest și Festivalul Roman Zalău-Porolissum, ajunse la numărul VII, respectiv XIII, au beneficiat de oportunitatea împlinirii a 1900 de ani de la plecarea în neființă a împăratului Traian, cuceritorul Daciei lui Decebal. Pentru prima dată evenimentul cultural, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, s-a derulat cu sprijinul financiar și logistic al Consiliului Județean Sălaj și al Primăriei Municipiului Zalău. Momentul istoric ales este marcat de revolta celor cuceriți, în alianță cu vecinii sarmați și alte neamuri barbare, nemulțumiți de prezența agresivă a romanilor în zonă. Punerea în scenă a reconstituirilor istorice propuse pentru Platoul de Marmură din Zalău, a fost posibilă prin organizarea unui „târg barbar”, sâmbătă 15 iulie, pigmentată cu lupte de gladiatori, dansuri și muzică arhaică, demonstrații de luptă ale răsculaților, ateliere interactive la taberele militare și o paradă desfășurată cu eroism pe o ploaie torențială. Atacul de noapte al „barbarilor” asupra fortificațiilor romane de la Porolissum s-a desfășurat de asemenea pe ploaie, dar spre satisfacția combatanților în prezența unui public curajos, dar mânat de curiozitatea de-a trăi noi experiențe.

Cea de-a doua zi a festivalului, duminică 16 iulie, a stat sub semnul vremii bune în “târgul roman” din Amfiteatrul de la Porolissum. Pentru cei mai iscoditori dintre spectatori, excursia de pe dealul Cămnin a fost un bun prilej să meargă “pe urmele primilor creștini“ de la Porolissum. Amfiteatrul din orașul roman a găzduit lupte de gladiatori, dansuri și muzică arhaică, ateliere interactive, demonstrații de luptă ale trupelor romane și ale călăreților sarmați. Asociațiile de reconstituire istorică s-au întrecut în demonstrații de gastronomie antică cu posibilitatea de degustare din partea publicului. Tombola organizată a bucurat câștigătorii cu premii inedite, iar publicul participant a avut parte de un final dinamic al festivalului, urmărind derularea bătăliei finale și a revanșei romane.

Până la urmă vremea splendidă și buna dispoziție a scos din case câteva mii de iubitori ai istoriei și le-au îndreptat pașii spre Complexul Arheologic Porolissum pentru a admira demonstrațiile profesioniste ale celor 200 de membrii ai asociațiilor și grupurilor de reconstituire istorică: Asociaţia Amicii Muzeului-Zalău, Asociaţia Omnis Barbaria–Satu Mare, Asociaţia Castrum Novis–Sibiu, Asociaţia Culturală Tomis-Constanța, Nimfele Daciei–Zalău, Vulturii din Țara Călatei-Stana, Asociaţia Virtus Antiqua-Cluj Napoca, Asociația Geto-dacii Sudcarpatici-Pitești, Vox Dacorum-Zalău.

Nu putem să nu mulțumim tinerilor voluntari care au pus serios umărul la promovarea și derularea evenimentului. Nu în ultimul rând le mulțumim amatorilor de astfel de evenimente, fotografii profesioniști care au imortalizat momentele “fierbinți” și ne-au trimis cu generozitate imaginile realizate cu atâta pasiune.

Scrie un comentariu