Bun venit la muzeu!

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău își dorește și chiar este un muzeu de secol XXI! Astfel, pe lângă activitățile tradiționale (conservarea, restaurarea și etalarea prin expoziții ,,clasice” a patrimoniului) ne-am deschis și spre noile tehnologii pentru a promova și prezenta patrimoniul, istoria, tradițiile și valorile acestor locuri.

În acest sens am dezvoltat conceptul ,,Clio High Tech” ce propune o incursiune în istorie prin tehnologii actuale (realitate virtuală – VR, realitate augumentată – AR, modelări 3D). De asemenea, avem în vedere (și deja în lucru) un nou concept de program expozițional (VReau la muzeu!) care se centrează pe crearea de expoziții 3D (ce pot fi ușor itinerate), utilizând mijloacele de scanare fotografică, metodă cunoscută în domeniile de specialitate ca fotogrammetrie. Prin aceasta se realizează modele tridimensionale ale artefactelor, utilizând un set de fotografii special realizate, procesate ulterior în programe specifice, dedicate și integrate într-o aplicație VR (Virtual Reality), special gândită și creată pentru generarea de săli de expoziție virtuale, interactive. Artefactele sunt generate într-o sală de expoziție în care utilizatorul căștilor VR poate manipula obiectele, poate obține informații specificate pentru fiecare artefact în parte etc.

De asemenea, proiectele de cercetare se adresează din ce în ce mai mult comunităţii locale, nu doar celei academice, rezultatele fiind comunicate prin intermediul expoziţiilor temporare, a prelegerilor şi conferinţelor tematice, precum şi a instrumentelor de promovare a patrimoniului cultural (pliante, broşuri, albume, cataloage, etc).

Vă așteptăm cu drag să ne vizitați, iar pentru a vă stârni curiozitatea, v-am lăsat indicii despre ce puteți găsi la muzeu în paginile acestui website!

SCURT ISTORIC AL MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARTĂ ZALĂU

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, sub influență germană pătrunde în Transilvania ideea înființării unor muzee prin intermediul societăților culturale. Primele inițiative privind înființarea unei astfel de societăți sunt semnalate la Zalău în anul 1878, însă abia pe 30 decembrie 1880 are loc ședința de constituire a Asociației Muzeistice a comitatului Sălaj. Cu această ocazie avocatul Szikszai Lajos face publică intenția de a dona colecția personală structurată pe cinci domenii (documente, monede, ceramică, monumente din piatră și bronz, exponate paleontologice) viitorului muzeu din urbea de la poalele Meseșului. Colecția a fost expusă în câteva săli din clădirea Prefecturii (actualul sediu al Primăriei Municipiului Zalău), însă mare parte din ea se pierde în vâltoarea evenimentelor din toamna anului 1918.

Mai mult…

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate