Bun venit la muzeu!

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău își dorește și chiar este un muzeu de secol XXI! Astfel, pe lângă activitățile tradiționale (conservarea, restaurarea și etalarea prin expoziții ,,clasice” a patrimoniului) ne-am deschis și spre noile tehnologii pentru a promova și prezenta patrimoniul, istoria, tradițiile și valorile acestor locuri.

În acest sens am dezvoltat conceptul ,,Clio High Tech” ce propune o incursiune în istorie prin tehnologii actuale (realitate virtuală – VR, realitate augumentată – AR, modelări 3D). De asemenea, avem în vedere (și deja în lucru) un nou concept de program expozițional (VReau la muzeu!) care se centrează pe crearea de expoziții 3D (ce pot fi ușor itinerate), utilizând mijloacele de scanare fotografică, metodă cunoscută în domeniile de specialitate ca fotogrammetrie. Prin aceasta se realizează modele tridimensionale ale artefactelor, utilizând un set de fotografii special realizate, procesate ulterior în programe specifice, dedicate și integrate într-o aplicație VR (Virtual Reality), special gândită și creată pentru generarea de săli de expoziție virtuale, interactive. Artefactele sunt generate într-o sală de expoziție în care utilizatorul căștilor VR poate manipula obiectele, poate obține informații specificate pentru fiecare artefact în parte etc.

De asemenea, proiectele de cercetare se adresează din ce în ce mai mult comunităţii locale, nu doar celei academice, rezultatele fiind comunicate prin intermediul expoziţiilor temporare, a prelegerilor şi conferinţelor tematice, precum şi a instrumentelor de promovare a patrimoniului cultural (pliante, broşuri, albume, cataloage, etc).

Vă așteptăm cu drag să ne vizitați, iar pentru a vă stârni curiozitatea, v-am lăsat indicii despre ce puteți găsi la muzeu în paginile acestui website!

SCURT ISTORIC AL MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARTĂ ZALĂU

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, sub influență germană pătrunde în Transilvania ideea înființării unor muzee prin intermediul societăților culturale. Primele inițiative privind înființarea unei astfel de societăți sunt semnalate la Zalău în anul 1878, însă abia pe 30 decembrie 1880 are loc ședința de constituire a Asociației Muzeistice a comitatului Sălaj. Cu această ocazie avocatul Szikszai Lajos face publică intenția de a dona colecția personală structurată pe cinci domenii (documente, monede, ceramică, monumente din piatră și bronz, exponate paleontologice) viitorului muzeu din urbea de la poalele Meseșului. Colecția a fost expusă în câteva săli din clădirea Prefecturii (actualul sediu al Primăriei Municipiului Zalău), însă mare parte din ea se pierde în vâltoarea evenimentelor din toamna anului 1918.

Pe aceleași coordonate se înscrie și apelul profesorului Victor Russu, care militează pentru înființarea Societății arheologico-istorice a Silvaniei, în scopul redactării unei monografii istorice a Țării Silvaniei (obiectiv pe care-l va realiza prin publicarea în anul 1890 a volumului „Silvania antică”- o adevărată lucrare de erudiție arheologică), dar și de înființare a unui muzeu, acest ultim deziderat nefiind atins nici atunci și nici mai târziu.

În anul 1923 ASTRA, prin preşedintele Nicolae Cristea reuneşte ceea ce a mai rămas din colecţia Szikszai cu o colecţie muzeală şcolară, organizând astfel, cu aproximativ 100 de obiecte cu valenţe istorice, un nucleu de muzeu.

Ajuns în fruntea Despărţământului central judeţean al ASTREI, Leontin Ghergariu va obţine o clădire pentru Casa Culturală a „Astrei” unde au fost amenajate şi spaţii pentru un viitor muzeu în care au fost expuse alături de ceea ce a mai rămas din colecţia Szikszai şi artefacte descoperite la Porolissum ca urmare a reluării cercetării științifice din acest important sit arheologic sub conducerea profesorului Constantin Daicoviciu. Evenimentele nefaste din toamna anului 1940 fac să se piardă şi de această dată bună parte din obiectele expuse.

În 15 mai 1951 este înființat Muzeul din Zalău, beneficiind de patru încăperi modeste la etajul clădirii de pe strada Crinului, nr.1.

Vasile Lucăcel primește funcția de director al instituției muzeale nou create și începe activitatea de colecționare a pieselor și de organizare a expoziției de bază. Acesta, împreună cu o supraveghetoare vernisează, la 1 august 1952, prima expoziţie de bază a muzeului în două din cele patru spaţii alocate, beneficiind de o suprafaţă de expunere de aproximativ 72 m².

Ca urmare a creşterii colecţiilor prin donaţii (Leontin Ghergariu, Ana Teleki), achiziţii (Silviu Papiriu Pop, Szekely Bella), cercetări arheologice în principalele situri din judeţ dar şi prin alocarea unui nou spaţiu expoziţional (actuala locaţie) în intervalul de timp 1956-1976 au loc trei reorganizări semnificative a expoziţiei de bază (1956, 1961, 1971).

Începând cu anul 1955 s-au primit, în mai multe etape, pentru organizarea expoziției de bază a muzeului, câteva încăperi în actualul sediu, din strada Unirii nr. 9, clădirea fiind repartizată muzeului în 1969, când se fac reparații capitale și începe amenajarea unei noi expoziții de bază cu trei secţii distincte: istorie veche (arheologie), artă populară (etnografie) şi artă plastică. Noul muzeu își vernisează expozițiile în anul 1971, luna august și nu suferă modificări importante până în anul 1986.

O nouă organizare a expoziţiei de bază are loc în anul 1986 când în actuala clădire vor rămâne exponate aparţinând istoriei şi etnografiei. Colecţia de artă contemporană a fost îmbogățită în chip fericit în anul 1980 cu donaţia maestrului Ioan Sima. Ea beneficiind de un spaţiu nou situat pe strada Gheorghe Doja, nr. 6, cunoscut sub denumirea de Galeria de Artă „Ioan Sima”, căruia i se va adăuga un nou corp de clădire ce va adăposti arta contemporană românească. Galeria a fost deschisă publicului vizitator începând cu data de 9 iulie 1981.

În locul expoziției de artă plastică se înființează expoziția de istorie contemporană, cuprinzând așa-numita „epocă de aur”, conform uzanțelor epocii, pe 1/3 din spațiul total de expunere existent în muzeu. În această formă expoziția de bază a fost vernisată la 9 mai 1987 și s-a păstrat până în decembrie 1989. În 1990 aceasta este reorganizată, în măsura posibilităților, sălile „epocii de aur” devenind săli de expoziții temporare și depozit.

Timp de 20 de ani, din cauza tranziției și a crizei financiare nu s-a întreprins o reorganizare capitală a expoziției de bază. În 2010, imobilul din strada Unirii nr. 9 unde se află Secția de Istorie „Vasile Lucăcel”  a intrat într-un proces de reabilitare capitală, ocazie cu care s-a reorganizat și expoziția de bază, în conformitate cu noile cerințe ale publicului vizitator.  Noua expoziție s-a deschis pentru public în 17 mai 2014. În ianuarie 2018 a fost deschisă și expoziția CLIO HIGH TECH, care propune o incursiune în istorie prin noile tehnologii, o călătorie virtuală prin istoria acestor locuri.

În prezent patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău numără peste 225.000 bunuri de patrimoniu, parte din ele etalate în expoziţiile permanente şi temporare pentru delectarea şi educarea publicului vizitator. Expoziția de bază este organizată în două imobile: partea de istorie la Secția de Istorie „Vasile Lucăcel” (strada Unirii nr. 9), iar partea de artă la Galeria de Artă „Ioan Sima” (str. Gheorghe Doja nr. 6).

La conducerea instituției s-au aflat, de la înființare până în prezent, următorii muzeografi sau cercetători științifici: Vasile Lucăcel (1951-1983); Alexandru V. Matei (1983-1999) și (2008-2010); Dumitru Gheorghe Tamba (2000-2006); Elena Musca (2006-2008) și Corina Bejinariu din anul 2010.

Mai mult…

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2020. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate

X