Colecția entomologică Takács Adalbert
Una dintre sălile Galeriei de artă ,,Ioan Sima” găzduiește o impresionantă colecție de lepidoptere și coleoptere (fluturi și gândaci), achiziționată în 1984 de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău de la un colecționar zălăuan, Takács Adalbert. Constituită atât prin eforturi personale ale colecționarului de a aduna și clasa specii autohtone și îmbogățită prin schimburi cu colecționari de pe toate continentele lumii, colecția de entomologie cu un număr de aproape 13.000 de exemplare, oferă vizitatorului posibilitatea incursiunii în lumea insectelor la modul cel mai plăcut.
Colecția cuprinde exponate valoroase cum ar fi fluturi din clasele ,,Ornithoptera” din Indonezia, ,,Morpho deidamia” din America de Sud, ,,Papilionidae” din Asia, dar și din Europa din zona Carpaților Românești (specia ,,Parnassius Apollo”), o specie foarte valoroasă din România.
De asemenea, în expoziție pot fi admirate și alte exponate interesante cum ar fi fluturii uriași ,,Attacus edwardsii”, ce trăiesc în Asia și sunt cunoscuți ca fluturele ,,cap de cobră” și sunt răspândiți în Himalaia (India și Nepal), Vietnam, Myanmar, Bhutan, Malaysia și Borneo. Aripile acestora care atinge până la 25 de centimetri în anvergură, imită aproape perfect capul de cobră (când își unește aripile), modalitate prin care se apără de păsări.
Dintre speciile de gândaci cele mai interesante sunt gândacii uriași: ,,Chalyosoma caucazus” din Malaysia, ,,Dynastes hercules” din Columbia, ,,Magasoma elephas” din Venezuela sau gândacii zburători ”Goliathus goliatus” din Africa.
În cadrul colecției se găsește și o subspecie de coleopter (gândac) din genul Carabus care a fost identificată de Takács Adalbert și care îi portă numele ,,Carabus hampei gutâiensis Takács et Lie”; această specie se găsește în apropierea orașului Baia Sprie (jud. Maramureș) și trăiește doar în pădurile de fag.
Colecționarul Takács a redescoperit și locul de ambianță a ,,Gândacului de Zalău” – ce de asemenea poate fi văzut în expoziție, anume ,,Carabus hampei var zilahiensis” care a fost descoperit la începutul anilor 1900 în împrejurimile orașului Zalău de către Zilahi Kiss Endre.
Colecția cuprinde numeroase alte specii de fluturi și gândaci pe care vă invităm să le admirați în cadrul expoziției de entomologie a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.