CLIO HIGH TECH

 

CLIO HIGH TECH este un altfel de muzeu, ce propune o incursiune în istorie prin tehnologii actuale (realitate virtuală – VR, realitate augumentată – AR, modelări 3D).

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău este printre primele și puținele muzee din țară care a adoptat noile tehnologii în prezentarea patrimoniului. Expoziția propune un alt mod de a descoperi și înțelege trecutul: conduși de Clio, muza istoriei, într-o călătorie virtuală prin istoria acestor locuri.

Secțiunea de realitate virtuală (VR) vă propune o călătorie pe străzile Porolissumului așa cum era acesta acum mai bine de 1900 de ani. Puteți vizita clădirile orașului Porolissum aflate de-a lungul unei străzi romane, de la case simple la băi publice care se remarcă printr-un nivel de confort ridicat, fiind și azi o sursă de inspirație din punct de vedere arhitectonic și artistic.

Tot aici puteți vedea Templul zeului Bel. Puțină lume știe că la Porolissum exista un asemenea templu, care era ,,inima” comunității palmyrenilor staționați la Porolissum (strămoșii sirienilor de azi). Imaginea de interior a templului, realizată pentru prima dată digital, ne poartă prin singurul templu de acest gen ,,vizibil” azi, deoarece în anul 2015 marele templu dedicat aceluiași zeu Bel din Palmyra a fost aruncat în aer și distrus complet în conflictele armate din Siria.

În secțiunea de realitate augumentată (AR) vă invităm să admirați câteva din cele mai sugestive artefacte ale civilizației romane așa cum au fost ele descoperite la Porolissum. Printre acestea se numără:

  • o statuetă a zeiței Venus – descoperită în barăcile soldaților din castrul mare de la Porolissum
  • Terra sigillata – un recipient ceramic, un vas ,,de lux” ce se remarcă prin calitatea tehnică superioară și prin decorul artistic reprezentat în relief
  • Statuia ecvestră a împăratului Caracalla – o reconstrucție fidelă a unei din statuile construite la Porolissum în 213 când acesta a vizitat provincia Dacia
  • O statuie funerară – reconstruită virtual după bucăți expuse în lapidariumul muzeului ce reprezintă un membru al aristocrației romane locale.

Așadar veniți să descoperiți altfel istoria acestor locuri, dar mereu cu respect față de valorile trecutului.

În curând veți putea face și o plimbare (virtuală) prin centrul orașului Zalău așa cum arăta acesta la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX.

CLIO vă așteaptă la muzeu să experimentați istoria HIGH TECH!

 

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău © 2022. All Rights Reserved
Politica de confidențialitate