Cler și religiozitate țărănească în lumea rurală din Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea
Titular: dr. Valer Simion Cosma, cercetător științific III – Istorie modernă, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Gândită ca o microistorie axată pe activitatea unui preot unit din Blaj, această cercetare vizează și un nivel mai general, examinând activitatea altor preoți, viața ritualică, literatura liturgică și relația ei cu practica religioasă cotidiană și credințele populare. Obiectivul principal este re-examinarea relației dintre religia oficială și religia vernaculară, cu focus asupra rolului preotului în păstrarea unei viziuni pre-moderne asupra lumii, cât și a posturii sale de agent al statului modern.
Sursa principală este jurnalul părintelui Moldovanu, care acoperă două decenii la cumpăna veacurilor al XIX-lea și al XX-lea. Voi examina și alte documente din arhivele bisericești pentru a compara cu cazurile și activitatea altor preoți. O altă categorie de surse sunt scrierile liturgice publicate în acea perioadă (a doua jumătate a secolului al XIX-lea) și materiale folclorice colectate în aceeași perioadă, pentru a vedea cum clerul și activitatea lor rituală (în special ritualurile de vindecare, exorcizări și blesteme) sunt reprezentate în cultura populară.
Obiective:
- Examinarea materialului documentar acumulat în ultimii ani și stocat în format foto pe computerul personal.
- Explorarea și examinarea unor fonduri bisericești din Arhivele Statului filiala Sălaj.
- Prezentarea la conferințe naționale și internaționale a rezultatelor cercetării.
- Redactarea și publicarea de noi articole pe această temă în reviste de specialitate.
- Redactarea și publicarea unei cărți.
Rezultate:
- ”Curses, Incantations and the Undoing of Spells: The Romanian Priest as Enchanter (Transylvania, 19th Century)” în Charms and Charming. Studies of Magic in Everyday Life, edited by Éva Pócs, series Studia Mythologica Slavica, Ljubljana, 2019, pp. 45-68. (https://isn2.zrc-sazu.si/en/publikacije/charms-and-charming#v)
- „Minunatul meșteșug” al Păscăliei. Bibliomanția și sistemul de calcul al cronologiei răsăritene în Transilvania (secolele XVIII-XIX)” în Acta Musei Porolissensis, 40, 2018. (http://muzeuzalau.ro/wp-content/uploads/2019/10/AMP40-2018-2.pdf)
- Publicarea volumului Imagini ale vrăjitoriei. Teatru, film, arte vizuale, coordonat împreună cu profesorul Ioan Pop-Curșeu de la Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj. Volumul în lucru reunește lucrări prezentate la conferința internațională cu același titlu organizată la Cluj, în octombrie 2019, de către Facultatea de Teatru și Film în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. (https://teatrufilm.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2019/02/Apel-colocviu-rom.-vrajitorie-oct.-2019.pdf)
